Način pripreme
Uskršnja Mona je tipičan praznični, slatki hleb za neke oblasti u Španiji - Valensiju, Kataloniju, Kastiju La Manču, Mursiju, Aragon. U zavisnosti od oblasti može se razlikovati u nekim sastojcima ili ukrasima. Ovde vam predstavljamo osnovni recept za Monu, da biste vi mogli da probate nešto drugačije od našeg Uskršnjeg kolača, što će međutim takođe imati miris Valensije, i biće aromatično i ukusno.
1. Prvo testo pripremite prethodnog dana. Pomešajte sa vodom, brašnom i kvascem, i oblikujte lopticu, uvijteje u streč foliju i zatvorite u heremtičku posudu. Ostavite na jednu noć.
Drugog dana izvadite i ostavite na sobnoj temperaturi da nadođe oko 20 minuta, ili dok ne nadođe mnogo.
2. Za to vreme prosejte preostalo brašno u posudi, stavite umućena jaja sa šećerom, mlakim mlekom, solju, korom od pomorandže i sokom, prvo, već nadošlo testo (testo-majka, kako ga zovu Španci) i preostalih 12 g kvasca.
3. Sipajte malo po malo maslinovog ulja na kraju, i zamesote meko testo - u početku je mnogo.
Prebacite na brašnom posutu radnu površinu i radite dok ne postane glatko, elastično i ok ne prestane da se lepi. Dodajte po malo od brašna, nemojte preterivati. Oblikujte loptu i vratite u posudu, uvijte vlažnom krpom i ostavite da nadođe dva sata.
4. Nadošlo testo ponovo premesite i oblikujte glatku loptu, stavite u pleh prečnika 24 cm, obložen papirom za pečenje. Ponovo uvijte u ostavite na oko 1 sat na toplom. Čim se utrostruči namažite žumancem, umućenim sa malo vode i obilno pospite šećerom, pokvašenim pomorandžinom vodom. U nekim oblastima se maže belancima, umućenim na sneg i oblikuje se rupa u centru, u koju se stavlja uskršnje jaje. Srešćete uskršnju Monu posutu šarenim štapićima ili listićima badema.
5. Pecite na 160 stepeni oko 30 minuta ili proverite čačkalicom za zube.
Neka vam je slatko i srećan praznik!