Način pripreme
1. Isecite beli luk na kriške i oljuštite škampe. Propržite ih u maslinovom ulju na slaboj vatri 2-3 minuta - NE duže (škampe možete da kupite i oljuštene, ali oni su bezukusni, zato vam preporučujem cele, koje ćete sami da oljuštite).
2. Sipajte belo vince odmah i pojačajte vatru dok ne ispari alkohol. Dodajte rolnice od račića i nakon toga stavite paradajz, kašičicu šećera, so, origano i bosiljak, kao i biber. Smanjite ponovo ringlu na srednji stepen i ostavite tako 8-10 minuta. Ako procenite da je neophodno, sipajte malo vode (1/2 šolje).
3. Za to vreme skuvajte špagete u vodi sa nekoliko kapi maslinovog ulja 9 minuta ili koliko je naznačeno na pakovanju. Bolje je da su al dente. Ocedite dobro od vode i stavite u sos. Promešajte dobro i probajte za ukus, ako je neophodno začinite sa još soli, origanom i bosiljkom. Sklonite s vatre.
4. U duboku šerpu s poklopcem stavite školjke sa malo maslinovog ulja i sokom od pola limuna. Na jakoj vatri ih kuvajte 3-4 minuta tresući šerpu s vremena na vreme, hvatajući dobro za drške i pritiskajući poklopac. Čim se sve otvore gotove su, zato gledajte i ne držite ih više vremene, da ne postanu suve i žilave.
5. Servirajte špagete i preko njih poređajte školjke (nije neophodno da ih odvojite od ljuštura, jer je tako lepše). Pospite iseckanim peršunom.
6. Ovo je čudesno predjelo, puno poezije i lepote! Nadam se da vam se sviđa! Može da se spremi i bez školjki, ali one daju veoma specijalnu nijansu i preporučljivo je!