Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Crne špagete Morski plodovi

Crne špagete Morski plodovi

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Crne špagete Morski plodovi
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
3
"Ovo je čudesno predjelo, puno poezije i lepote!"

Potrebni sastojci

  • crne špagete - 200 g (sa mastilom od sipe)
  • škampi - 16 - 20 komada (neoljuštene)
  • školjke - 300 g, sa ljušturom
  • surimi štapići - 6 koamda (isečene uzduž na tanke lente)
  • paradajz pire - 200 ml
  • belo vino - 150 ml ili roze
  • beli luk - 6 čenova
  • bosiljak
  • origano
  • ljute paprike - 1 suva ljuta paprika (po želji)
  • biber - 1 prstohvat
  • so
  • šećer - 1 kašičica
  • peršun - za posipanje
  • maslinovo ulje - 60 ml (približno)
  • sok od limuna - sok od 1/2 limuna
* merne jedinice

Način pripreme

1. Isecite beli luk na kriške i oljuštite škampe. Propržite ih u maslinovom ulju na slaboj vatri 2-3 minuta - NE duže (škampe možete da kupite i oljuštene, ali oni su bezukusni, zato vam preporučujem cele, koje ćete sami da oljuštite).

2. Sipajte belo vince odmah i pojačajte vatru dok ne ispari alkohol. Dodajte rolnice od račića i nakon toga stavite paradajz, kašičicu šećera, so, origano i bosiljak, kao i biber. Smanjite ponovo ringlu na srednji stepen i ostavite tako 8-10 minuta. Ako procenite da je neophodno, sipajte malo vode (1/2 šolje).

3. Za to vreme skuvajte špagete u vodi sa nekoliko kapi maslinovog ulja 9 minuta ili koliko je naznačeno na pakovanju. Bolje je da su al dente. Ocedite dobro od vode i stavite u sos. Promešajte dobro i probajte za ukus, ako je neophodno začinite sa još soli, origanom i bosiljkom. Sklonite s vatre.

4. U duboku šerpu s poklopcem stavite školjke sa malo maslinovog ulja i sokom od pola limuna. Na jakoj vatri ih kuvajte 3-4 minuta tresući šerpu s vremena na vreme, hvatajući dobro za drške i pritiskajući poklopac. Čim se sve otvore gotove su, zato gledajte i ne držite ih više vremene, da ne postanu suve i žilave.

5. Servirajte špagete i preko njih poređajte školjke (nije neophodno da ih odvojite od ljuštura, jer je tako lepše). Pospite iseckanim peršunom.

6. Ovo je čudesno predjelo, puno poezije i lepote! Nadam se da vam se sviđa! Može da se spremi i bez školjki, ali one daju veoma specijalnu nijansu i preporučljivo je!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: