Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta sa pavlakom»Domaća keks torta sa pavlakom i trešnjama

Domaća keks torta sa pavlakom i trešnjama

Asya ZaevskaAsya Zaevska
Kuvar
13133670
Domaća keks torta sa pavlakom i trešnjama
Fotografije: Asya Zaevska
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
1 min.
Ukupno
31 min.
Porcije
12
"Kako da pokažete sreću bez reči - tako što ćete sa mnogo ljubavi prpremiti domaću keks tortu sa pavlakom i trešnjama"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • keks - 240 g
  • šećer u prahu - 50 g
  • tečna čokolada - 1 supena kašika
  • kiselo mleko - 1/2 kofice
  • za krem
  • šećer u prahu - 100 g
  • trešnje - 10 komada
  • slatka pavlaka - 300 ml
  • želatin - 1 kesica
  • voda - 1/3 šolje
  • bela čokolada - 100 g (za posipanje)
* merne jedinice

Način pripreme

Počinjemo sa pripremom kore, izmrvimo keks i prebacujemo ga u blender (treba da budu maksimalno sitni). Nakon toga ih sipamo u posudu i u njih dodajemo šećer u prahu, čokoladu i kiselo mleko. Mešamo kašikom dok ne dobijemo lepljivo testo.

Uzmemo pleh za pečenje i obložimo papirom za pečenje. Odozgo stavimo obruč veličine po želji (moj je prečnika 20 cm). Sipamo smesu od keksa u obruč i ravnomerno rasporedimo po celom dnu.

Stavljamo u rernu (ona ne treba da bude prethodno ugrejana) na 250 i pečemo 20 minuta, nakon toga vadimo koru i ostavljamo da se ohladi 15-20 minuta. Prilikom pečenja on treba malo da naraste, zato kada ga izvadite pritisnite ga malo kašikom (treba da dobijemo male šupljine, koje treba da popunimo kremom).

Za krem:

Potopimo želatin u 1/3 šolje hladne vode, nakon toga ga ugrevamo na pari. Trešnje operemo, očistimo i sečemo na male kolckice.

U posudu sipamo šećer u prahu i pavlaku i mutimo mikserom. Kad pavlaka bude gotova, počinjmo da dodajemo želatin uz neprestano mešanje. Na kraju sipamo i trešnje, mutimo još minut.

Vreme je da sastavimo našu tortu.

Prebacujemo koru u odgovarajući tanjir. Odozgo ponovo stavljamo obruč i uz pomoć kašike pažljivo rasporedimo krem. Stavljamo u frižider na 30 minuta. Izvadimo je iz frižidera, pa onda i iz kalupa.

Posipamo samlevenom belom čokoladom i ponovo vraćamo u frižider na dva sata.

Torta je lagana, ukusna i prijatna.

Omiljena u kući :)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: