Način pripreme
Počinjemo sa pripremom kore, izmrvimo keks i prebacujemo ga u blender (treba da budu maksimalno sitni). Nakon toga ih sipamo u posudu i u njih dodajemo šećer u prahu, čokoladu i kiselo mleko. Mešamo kašikom dok ne dobijemo lepljivo testo.
Uzmemo pleh za pečenje i obložimo papirom za pečenje. Odozgo stavimo obruč veličine po želji (moj je prečnika 20 cm). Sipamo smesu od keksa u obruč i ravnomerno rasporedimo po celom dnu.
Stavljamo u rernu (ona ne treba da bude prethodno ugrejana) na 250 i pečemo 20 minuta, nakon toga vadimo koru i ostavljamo da se ohladi 15-20 minuta. Prilikom pečenja on treba malo da naraste, zato kada ga izvadite pritisnite ga malo kašikom (treba da dobijemo male šupljine, koje treba da popunimo kremom).
Za krem:
Potopimo želatin u 1/3 šolje hladne vode, nakon toga ga ugrevamo na pari. Trešnje operemo, očistimo i sečemo na male kolckice.
U posudu sipamo šećer u prahu i pavlaku i mutimo mikserom. Kad pavlaka bude gotova, počinjmo da dodajemo želatin uz neprestano mešanje. Na kraju sipamo i trešnje, mutimo još minut.
Vreme je da sastavimo našu tortu.
Prebacujemo koru u odgovarajući tanjir. Odozgo ponovo stavljamo obruč i uz pomoć kašike pažljivo rasporedimo krem. Stavljamo u frižider na 30 minuta. Izvadimo je iz frižidera, pa onda i iz kalupa.
Posipamo samlevenom belom čokoladom i ponovo vraćamo u frižider na dva sata.
Torta je lagana, ukusna i prijatna.
Omiljena u kući :)