Način pripreme
Za kalup za tortu sa ivicama koje se skidaju prečnika 24 cm.
Operite i očistite trešnje od koštice. Prepolovite ih.
Napravite krem, prvo rastovorite želatin u malo hladne vode. Ostavite na oko 15 minuta da nabubri.
Umutite mikserom maskarpone sa šećerom u prahu. Dodajte kiselu pavlaku i ponovo lagano umutite.
Rastopite želatin na pari, ne treba da se ugreje mnogo. Dodajte lagano i uz neprestano mešanje u krem. Stavite krem na oko 10 minuta u frižider da se malo stegne.
U međuvremenu umutite slatku pavlaku. Izvadite krem i dodajte u delovima umućenu pavlaku, mešajte pažljivo kružnim pokretima dok se ne pomešaju dve pavlake.
Na dno kalupa za torte sa ivicama koje se skidaju poređajte 1 red keksa. Pošto su pravougaoni, popunite rupe izlomljenim keksom. Sipajte oko 1/4 krema i poravnajte. Poređajte drugi red keksa. Sipajte još 1/4 krema i poravnajte. Raporedite polovinu trešanja preko krema. Odozgo sipajte preostali krem i lepo poravnajte.
Stavite tortu od keksa u frižider na jednu noć. Kad bude gotovo, ugrejte pavlaku za ganaš, ne treba da provri i sipajte preko prethodno izlomljene čokolade.
Žicom lepo promešajte da se rastopi. Stavite na kratko u frižider da se stegne. Ukrasite tortu od keksa po ukusu čokoladnim ganašem i poređajte odozgo sveže trešnje za ukras.