Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Keks torta»Keks torta sa trešnjama i maskarponeom

Keks torta sa trešnjama i maskarponeom

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5221342k
Keks torta sa trešnjama i maskarponeom
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
12
"Keks torta, napravljena da nosi radost i užitak"

Potrebni sastojci

  • keks - 250 g, sa kakaom
  • maskarpone - 500 g
  • kisela pavlaka - 400 g
  • šećer u prahu - 80 g
  • želatin - 12 g
  • pavlaka - 200 ml, slatka za mućenje
  • trešnje - oko 30 komada
  • za čokoladni ganaš
  • čokolada - 100 g
  • pavlaka - za ukras - 50 ml, za kuvanje, tečna
  • trešnje - za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Za kalup za tortu sa ivicama koje se skidaju prečnika 24 cm.

Operite i očistite trešnje od koštice. Prepolovite ih.

Napravite krem, prvo rastovorite želatin u malo hladne vode. Ostavite na oko 15 minuta da nabubri.

Umutite mikserom maskarpone sa šećerom u prahu. Dodajte kiselu pavlaku i ponovo lagano umutite.

Rastopite želatin na pari, ne treba da se ugreje mnogo. Dodajte lagano i uz neprestano mešanje u krem. Stavite krem na oko 10 minuta u frižider da se malo stegne.

U međuvremenu umutite slatku pavlaku. Izvadite krem i dodajte u delovima umućenu pavlaku, mešajte pažljivo kružnim pokretima dok se ne pomešaju dve pavlake.

Na dno kalupa za torte sa ivicama koje se skidaju poređajte 1 red keksa. Pošto su pravougaoni, popunite rupe izlomljenim keksom. Sipajte oko 1/4 krema i poravnajte. Poređajte drugi red keksa. Sipajte još 1/4 krema i poravnajte. Raporedite polovinu trešanja preko krema. Odozgo sipajte preostali krem i lepo poravnajte.

Stavite tortu od keksa u frižider na jednu noć. Kad bude gotovo, ugrejte pavlaku za ganaš, ne treba da provri i sipajte preko prethodno izlomljene čokolade.

Žicom lepo promešajte da se rastopi. Stavite na kratko u frižider da se stegne. Ukrasite tortu od keksa po ukusu čokoladnim ganašem i poređajte odozgo sveže trešnje za ukras.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: