Način pripreme
Cvetovi zove se očiste od listova, operu i stavljaju u duboku šerpu. Prelivaju se litrom i po izvorske vode i kriškama limuna. Ostavljaju se u vodi 24 sata na hladnom i pokriveno poklopcem.
Procedi se tečnost, limun se dobro iscedi, kao i cvetovi.
U dobijenu tečnost sipa se šećer, listovi mente, isečeni parčići jagoda. Stavlja se na slabu vatru i meša se žicom dok se šećer ne istopi.
Procedi se ponovo, sipa se u staklene flaše i zatvara poklopcem.
Za brzu konzumaciju ostavlja se u frižideru, a ostale se prokuvaju 10 minuta da se vakumiraju poklopci.
Limunada od zove se servira sa listovima mente, parčićima jagoda, kriškama limuna, razređena kiselom ili mineralnom vodom.
Ukusna je i korisna.
Pije se kod bolova u bubrezima, srčanih problema, kod visokog krvnog pritiska i najviše tokom zime za jačanje imuniteta kod kašlja i gripa.