Način pripreme
Migas je tradicionalno špansko jelo koje se osnovno priprema u oblastima; Mursija, Andaluzija, Ekstremadura i Aragon.
Priča se da potiče iz vremena kada su pastiri provodiili dane u planini i od hrane koja im je ostajala (osnovno hleb i čorizo), pripremali su ovo jelo, čim dođu kući, zato što nije bilo ničeg drugog.
Smatra se takođe da Migas možda potiče iz vremena kada su španci bili pod ropstvom i pravili su nešto slično kao arapski kuskus magrebi, na hrišćanskim teritorijama su priprememali od suvog hleba i svinjskog mesa, da bi odvojili arapsku od jevrejske kuhinje.
U zavisnosti od oblasti Migas del pastor (pastor - pastir, migas - izmrvljn hleb, mrve) priprema se sa malim razlikama u sastojcima.
Ovde vam predstavljamo osnovni recept koji, uprkos tome što izgleda mnogo prosto, neverovatno je ukusan i zasti.
Prvo počnite sa hlebom, koji treba da bude dovoljno suv. Izmrvite ga i stavite u posudu, obilno posipte vodom (oko 1 šolja) ostavite tako 1 sat.
Čorizo i slaninu (može i meso od vratne šnicle, dovoljno je da ima više masti) isecite na komade.
Čenove belog luka operite, nemojte ih ljuštit, izgnječite ih širokim delom noža.
Ugrejte maslinovo ulje i propržite na kratko beli luk da pusti aromu.
Izvadite i uradite isto sa čorizom i slaninom.
Čim izvadite i njih sipajte mrvice i mešajte 3-4 minuta, ili dok ne vidite da počinje da dobija boju. Stavite alevu papriku i ponovo mešajte oko jedan minuta.
Vratite beli luk, čorizo i slaninu i skinite sa vatre, ostavite jelo da odstoji 3-4 minuta, da hleb upije sve ukuse.
Za to vreme isržite jaja na oko.
Servirajte posebno u glinenim posudama, na svaku porciju stavite po jedno jaje.
Jednostavno, ukusno, ekonomično!
Prijatno!
Savet: Preporučujem da ostavite žumance tečno i da ga rasporedite po mrvicama hleba koje postaju raskošnije na taj način.
Da biste dobili malo pikantiji ukus, koristite pikantan čorizo ili suvu kajensku papriku.