Način pripreme
Zagreva se ulje u tiganju i zaprži se meso sa dve strane nekoliko minuta dok se na zarumeni. Stavlja se u posudu za pečenje, posipa se solju, biberom i ruzmarinom.
Sipa se 1/4 šolje vode, oko mesa se poređaju celi ne oljušteni čenovi belog luka i zapeče se u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni 60 minuta, dok se s vremena na vreme preliva sosom.
Oljušti se i opere krompir. Iseče se na polumesece.
Meso se okreće i preliva sa malo vruće vode. Poređa se krompir oko mesa i jelo se vraća u rernu na još 50 minuta.
Kada je meso gotovo izvadi se u topli tanjir za serviranje. Poređaju se oko njega čenovi belog luka i krompir.
U posudu se sipa vino i stavlja se na ringlu na srednju temperaturu, pri čemu se meše drvenom varjačom da se odvoji i dobro pomeša sos od pečenja, koji se zalepio po dnu.
Dobijenim aromatičnim sosom se preliva meso i servira se posuto peršunom.
Prijatno uz pečeni svinjski but sa krompirom!
Komentari