Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Mafini»Keksići sa kakaom i čokoladnom glazurom

Keksići sa kakaom i čokoladnom glazurom

Keksići sa kakaom i čokoladnom glazurom4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
12
"A kažu da ne postoji potpuna sreća, evo je - keksići sa kakaom i čokoladnom glazurom"

Potrebni sastojci

  • za keksiće
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 šolja
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • ulje - 1/2 šolje
  • brašno - 2 šolje
  • kakao - 2 supene kašike
  • za glazuru
  • voda - 25 ml
  • maslac - 50 g
  • šećer u prahu - 1/2 šolje
  • kakao - 2 supene kašike
  • čokolada - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema keksića:

Umutite jaja sa šećerom dok ne pobele, dodajte kiselo mleko sa sodom /kad stavite sodu u kiselo mleko, ono će se udvostručiti. Zato stavite sodu pre nego što potpuno umutite jaja i šećer/ i dodajte ostale sastojke po redu kako su napisani /ulje—> brašno—>kakao/. Mutite smesu oko 10 minuta, kašikom skidajte neumućene sastojke sa ivica posude.

Napomena: Ako mutite stojećim mikserom, gasite ga s vremena na vreme i mešajte kašikom, zato što u većini slučajeva na dnu ostaje neumućena smesa /nakon toga dobro umutite smesu, sipajte u prethodno pripremljene kalupe i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na oko 160-180 stepeni.

Ja lično volim da ugrevam rernu na 100 stepeni i nakon toga postepeno dižem temperaturu do oko 180 stepeni, da keksići ne bi izgoreli spolja, pre nego što se ispeku unutra. Preporučuje se da ih stavite što je moguće niže u rernu, ne direktno, nego u pleh od rerne.

Priprema glazure:

Pripremite glazuru tako što pomešate sve sasotojke i ostavite ih da vru oko 2-3 minuta. Možete ih rastopiti i u mikrotalasnoj, ali ona ne treba da bude mnogo jaka, i treba da je zaustavljate i da često mešate smesu. Meni je ova varijanta lakša.

Čim dobijete glatku smesu, prelijte keksiće uz pomoć kašike, i ukrasite po želji.

Ja najčešće koristim čokoladne mrvice.

Korisna informacija:

Ako nemate sastojke za glazuru, ili vam se ne pravi, zamenite čokoladnu glazuru tečnom čokoladom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: