Način pripreme
Priprema keksića:
Umutite jaja sa šećerom dok ne pobele, dodajte kiselo mleko sa sodom /kad stavite sodu u kiselo mleko, ono će se udvostručiti. Zato stavite sodu pre nego što potpuno umutite jaja i šećer/ i dodajte ostale sastojke po redu kako su napisani /ulje—> brašno—>kakao/. Mutite smesu oko 10 minuta, kašikom skidajte neumućene sastojke sa ivica posude.
Napomena: Ako mutite stojećim mikserom, gasite ga s vremena na vreme i mešajte kašikom, zato što u većini slučajeva na dnu ostaje neumućena smesa /nakon toga dobro umutite smesu, sipajte u prethodno pripremljene kalupe i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na oko 160-180 stepeni.
Ja lično volim da ugrevam rernu na 100 stepeni i nakon toga postepeno dižem temperaturu do oko 180 stepeni, da keksići ne bi izgoreli spolja, pre nego što se ispeku unutra. Preporučuje se da ih stavite što je moguće niže u rernu, ne direktno, nego u pleh od rerne.
Priprema glazure:
Pripremite glazuru tako što pomešate sve sasotojke i ostavite ih da vru oko 2-3 minuta. Možete ih rastopiti i u mikrotalasnoj, ali ona ne treba da bude mnogo jaka, i treba da je zaustavljate i da često mešate smesu. Meni je ova varijanta lakša.
Čim dobijete glatku smesu, prelijte keksiće uz pomoć kašike, i ukrasite po želji.
Ja najčešće koristim čokoladne mrvice.
Korisna informacija:
Ako nemate sastojke za glazuru, ili vam se ne pravi, zamenite čokoladnu glazuru tečnom čokoladom.