Način pripreme
U dubokoj posudi se pomešaju med i braon šećer. Dodaju se burbonski vanilin šećer, cimet i đumbir.
Dodaju se jedno po jedno jaja uz neprestano mešanje, nakon toga i ulje.
Smesa se meša neprekidno, dok ne postane penasta i glatka. Skroz na kraju se dodaje i soda za hleb.
Postepeno se dodaje po malo prethodno prosejanog brašba i meša se viljuškom, dok smesa ne postane teška za mešanje.
Prebacuje se na nabrašnjenu radnu površinu i dodatno se zamesi rukama pri čemu se dodaje brašno, dok testo ne prestane da se lepi.
Treba da se dobije meko, sjajno testo sa kojim se lako radi.
Testo se deli na lopte i prekriva se folijom za sveže čuvanje da se ne osuši.
Svaka lopta se razvija oklagijom na nabrašnjenoj radnoj površini i metalnim kalupima se iseku keksići.
Božićni kolači se prebacuju u posudu za pečenje postavljenu papirom i peku se na umerenoj temperaturi - oko 160 stepeni na srednjoj rešetki i sa uključenim venitlatorom, dok ne porumene.
Ostavljaju se da se ohlade na ravnoj površini, da se ne deformišu.
Za glazuru:
Glazura od belanaca se pravi tako što se umute belance, šećer u prahu (prosejan dva puta) i nekoliko kapi limuna pomoću miksera. Po želji možete da je podelite i obojete bojom za kulinarske svrhe. Ako vam ispadne ređa glazura, zgusnite je dodajući šećer u prahu ili je razredite sokom od limuna.
Možete pri ukrašavanju keksića da koristite i šećerne perlice, bombone, kokosovo brašno itd.
Veseo i srećan Božić!