Korisnik#219905

Početnik
Moj ZidReceptiČlanciSavetiKomentari3Moje temeKomentari na Temu na Forumu1O meniPošalji porukuPoeni10
Korisnik#219905je odgovorio/la na temu foruma: Kako se pravi šarena so?pre 4 g. Tschubritza (također Tschubitza) naziv je za razne začine. Na bugarskom jeziku naziva se ljetna slana. U zemljama njemačkog govornog područja trgovački je naziv mješavine začina koja se u Bugarskoj naziva Scharena Sol(obojena sol). Naziv potječe od slanog, koji određuje karakter smjese.
Tipični sastojci osim slanog su kuhinjska sol i začinsko bilje (bosiljak, piskavica, ljubičnjak, mažuran, matičnjak, menta, origano, kadulja i majčina dušica), povrće (luk, češnjak i celer) i drugi začini poput paprike i glutamata. Pod tim imenom prodaju se i smjese potpuno bez slanih.
Smatra se bugarskim nacionalnim začinom, ali se uglavnom koristi u pripremi juha, ragua i jela od povrća.