Veca
Šef kuhinje
Moj ZidRecepti740Fotografije2182ČlanciSavetiKomentari240Moje teme4Komentari na Temu na Forumu8O meniPošalji porukuPoeni20645
Pržene ili pečene prženice?
Opšte je poznato da se prženice(kvašenice,pofezne) prže.Međutim,pekla sam ih i mogu Vam reći da su ukusnije od prženih,a još jedna prednost je ta što nisu masne.Da čujem i Vaše mišljenje.Za koju ste od ovih varijanti-pržene ili pečene?Zahvaljujem Stanislavi Armyanovoj na predivnom receptu za prženice.Spremala sam ih po njenom receptu,samo što sam ih pekla.Sjajne su.
Poštujete li svoje običaje i tradiciju?
Kod nas je običaj da se na Badnje veče mese"zakoni".
To su manji hlepčići koji se spremaju za zdravlje ukućana. Prave se tako što se zamesi klasično testo i kada nadođe naprave se mali hlepčići, rastanje se i stave u pleh obložen pek-papirom. Za zdravlje se testo zareže oštrim nožem na nekoliko nesta, pa se udubljenja malo posole.
Simbol kuće sprema se tako što se od testa oblikuje prva kuglica koja simbolizuje komin i stavi se na testo, pa se ispretiska da se zalepi za testo, a zatim se valjaju onoliko kuglica koliko ima ukućana i isto se stavljaju na testo.
Kada se ispeku od zdravlja se otkine onoliko malih parčića koliko je ukućana,stave se u čašu sa vinom pa sutradan prvog dana Božića, čim ustanu ukućani svako pojede po jedno parčence.Negujmo našu tradiciju i čuajmo običaje od zaborava.
Srećan Badnji dan i Božić!
Domaći sokovi
Najbolji je domaći sok. Mi volimo od višanja,tako da svake godine spremam sirup od višanja. Spremate li vi domaće sokove, sirupe?
Pripremate li ili kupujete gotovu zimnicu?
Da li ste od onih koji vole da spreme pravi domaći ajvar ili radije odlazite u prodavnicu po njih?Naravno,ne samo ajvar već i sve ostalo-kisele krastavčiće,turšiju,kiseli kupus...