Moje teme

VecaPoštujete li svoje običaje i tradiciju?
Kod nas je običaj da se na Badnje veče mese"zakoni". To su manji hlepčići koji se spremaju za zdravlje ukućana. Prave se tako što se zamesi klasično testo i kada nadođe naprave se mali hlepčići, rastanje se i stave u pleh obložen pek-papirom. Za zdravlje se testo zareže oštrim nožem na nekoliko nesta, pa se udubljenja malo posole. Simbol kuće sprema se tako što se od testa oblikuje prva kuglica koja simbolizuje komin i stavi se na testo, pa se ispretiska da se zalepi za testo, a zatim se valjaju onoliko kuglica koliko ima ukućana i isto se stavljaju na testo. Kada se ispeku od zdravlja se otkine onoliko malih parčića koliko je ukućana,stave se u čašu sa vinom pa sutradan prvog dana Božića, čim ustanu ukućani svako pojede po jedno parčence.Negujmo našu tradiciju i čuajmo običaje od zaborava. Srećan Badnji dan i Božić!
VecaDomaći sokovi
Najbolji je domaći sok. Mi volimo od višanja,tako da svake godine spremam sirup od višanja. Spremate li vi domaće sokove, sirupe?
VecaPripremate li ili kupujete gotovu zimnicu?
Da li ste od onih koji vole da spreme pravi domaći ajvar ili radije odlazite u prodavnicu po njih?Naravno,ne samo ajvar već i sve ostalo-kisele krastavčiće,turšiju,kiseli kupus...