Moje teme

VanjicaKako da napravimo Šuškavac
Torte sa sušenim korama od belanaca su fantastične, ali se ne prave često jer sušenje kora oduzima jako puno vremena. Ipak, za ovu šuškavu puslicu vredi potruditi se - pročitajte recept i odmah će vam biti jasno! Sastojci za 3 kore: 9 belanaca, 18 kašika šećera, 3 čepa sirćeta Sastojci za krem: 9 žumanaca, 250 g šećera, 200 g čokolade po izboru, 250 g margarina, 150 g šećera u prahu, 200 g šlaga ili slatke pavlake. Priprema: Umutite tri puta po 3 belanca sa po 6 kašika šećera. Kad se dobro umuti dodajte sirće i nastavite mućenje. Smesa treba da bude čvrsta, glatka i sjajna Od papira za pečenje iskrojite tri jednaka kruga, stavite u najveći pleh od rerne, pa sipajte belanca na krugove tako da dobijete tri kore. Smesa je veoma čvrsta, pa se neće razlivati. Sušite kore 2 sata na 100 stepeni uz ventilator. Za to vreme, pomešajte žumanca sa šećerom, pa stavite da se kuva na pari. Kad se zgusne, sklonite sa vatre pa dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Ostavite da se ohladi, a za to vreme umutite margarin sa šećerom u prahu penasto, pa njemu postepeno dodajte ohlađen krem uz mućenje. Umutite šlag ili slatku pavlaku pa počnite sa filovanjem - kora, krem, šlag. Dekorišite po želji.
VanjicaKoji su vaši običaju za Božić
Kod nas se sprema jelo za Badnje veče..Riba,pasulj,neki posni kolač i po još nešto,Za sutrašnji dan na badnji dan se mesi kolač i kolač Za onog ko vas polazi.Onda Za badnjak i I jedan da se stavi na badnjak Za badnje veče na stolu prvo što treba da ima to je voce i kandirano voće
VanjicaKako napraviti vunu
U ovoj fazi poklopac je spreman za postavljanje na stalak i u improvizovanu posudu u kojoj će nastajati šećerna vuna - detalje kako to da uradite pronaći ćete u videu. Kada je uređaj kućne radinosti spreman, vreme je da u lončiću rastopite šećer uz dodatak vode - razmera šećera i vode je 3:1. (na primer tri velike kašike šećera na kašiku vode). Kada se šećer rastopi i poprimi boju meda, spreman je za pripremu šećerne vune. Više ne morate da čekate vašar da biste jeli omiljenu poslasticu iz detinjstva! Postoji fantastičan način kako da napravite šećernu vunu u svojoj kuhinji! Ono što prvo treba da uradite jeste da napravite "mašinu" za pripremu šećerne vune, a za to će vam trebati veća plastična posuda, poklopac od tegle, šraf i nekoliko matica, nešto što će poslužiti kao stalak (možda komad drške od stare metle), malo debelog konca i metalni prsten. Postoje dva načina izrade mašine, a drugi je još jednostavniji - treba vam poklopac od tegle, šraf, matice, kartonska kutija i bušilica. Postupak: Uzmite stari poklopac od tegle i na njemu izbušite rupe pomoću eksera i čekića kako je prikazano u videu. Potom bušilicom napravite otvor i na sredini poklopca, pa u njega stavite dugačak šraf i nekoliko matica.