Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Praznični kumov kravaj

Praznični kumov kravaj

Veselina KonstantinovaVeselina Konstantinova
Autor
2k5125k445
Praznični kumov kravaj
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 3
09/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
14
"Tradicija nalaže, kad idete da zovete za kumstvo, nosite sočnu pogaču ili kravaj i vino - niste zaboravili, zar ne?"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 800 g
  • kvasac - 1 kockica, živi
  • sveže mleko - 250 ml
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 4 supene kašike
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika, ravna
  • maslac - za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u toplom mleku. Dodajte šećer i 1-2 supene kašike brapna. Promešajte i ostavite na toplom da nadođe.

Prosejte brašno. Dodajte sveže mleko sa kvascem i šećerom, so i ulje. Razbijte jaja, odvojite jedno žumance za premazivanje. Zamesite meko testo. Pokrijte testo čistom krpom i ostavite na toplom da se udvostruči.

Gotovo testo rasporedite na 6 lopti. Svaku uvijte u fitilj. Ispletite dve pletenice, od tri fitilja svaka.

Prepletite dve pletenice /uvijte ih/ i oblikujte kravaj. Stavite u odgovarajući namazan pleh sa dnom koje se ne lepi. Po sredini stavire malu namazanu posudicu da se dobije rupa u kravaju.

Oko posudice uvijte oblikovano testo. Namažite umućenim žumancem i ostavite ponovo na toplom da kravaj nadođe.

Gotov kravaj pecite ugrejanoj rerni do 150 stepeni, na sredini pečenja dostignite temperaturu od 200 stepeni.

Proverite da li je gotov čačkalicom za zube. Gotov kravaj izvadite iz rerne, namažite maslacem i pokrijte krpom, dok ne omekša.

Srećan praznik!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: