Kravaj

Kravaj
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Za porodičnom večerom uvek ima mesta za jedan domaće pripremljeni topao kravaj"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 1 kg
  • kiselo mleko - 1 kofica
  • jaja - 3 komada
  • kvasac - 1 kockica, svež
  • maslac - 1 šoljica, biljni
  • malac - 60 g, kravlji
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • semenke - za posipanje
  • voda - 1/2 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte kvasac sa vodom, mlakom. Dodajte u smesu so, šećer i 1 supenu kašiku brašna. Nakon što nadođe, sipajte tečnost u preostalo brašno.

Sipajte još ulja, jaja /jedno žumance ostavite za premazivanje kravaja/ i kiselo mleko. Jaja i mleko treba da budu na sobnoj temperaturi.

Promešajte i počnite da mesite. Cilj je da dobijete glatko testo. Ostavite ga da se udvostruči na toplom. Nakon toga dobro namažite pleh u kojem ćete peći.

Stavite u sredinu posude i namazanu posudicu /treba da bude vatrostalna/ i napravite oblik kravaja. Breme je da premažete umućenim žumancem.

Ukrasite kravaj po želji ili samo pospite semenkama. Pecite dok ne bude gotovo, u početku je dobro da uključite rernu na 100 stepeni, a kasnije da postepeno povećavate.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: