Bombone od badema sa marcipanom i urmama

11/06/2018
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj3455
"Izvolite u goste, počastićemo vas domaće napravljenim bombonama sa marcipanom i urmama "
Priprema30 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno60 min.
Porcije25
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano113
  • Pregledi tokom meseca7
  • Pregledi tokom desmice2
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • marcipan - 230 g, od badema
  • bademi - 25 komda, oljušteni, sirovi
  • urme - 25 komada, bez koštice
  • crna čokolada - 150 g
  • bela čokolada - 30 g
  • MARCIPAN OD BADEMA
  • šećer u prahu - 150 g, prosejan
  • bademi - 200 g, fino mleveni
  • pomorandže - narendana kora od 1 komada
  • voda - 2 - 3 kašike (ili 1 belance)
  • ekstrakt od badema - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Marcipan od badema:
Bademi se stave u vrelu vodu na 5-10 minuta, ocede se i ohlade. Uzima se badem, pritiska se prstima sa jedne strane i ljuska će se lako otstraniti. Ostavlja se sa strane na oko 2 do 24 sata da bude potpuno suv.

Suvi bademi se stavljaju u blender (multipraktik) i fino se melju. Dodaje se prosejani šećer i narendana na sitno kora od pomorandže. Ponovo se okrene na nekoliko obrtaja. Tokom mlevenja špatulom se sklanjaju zalepljeni bademi za zidove blendera, takođe da ne bi gore ostale krupnije mleveni parčići.

Vadi se i zamesi se kao testo, ako je mnogo suva smesa, za spajanje se dodaje sok od pomorandže, ružina voda ili voda, ali u kapljicama. Treba da se dobije meka i elastična smesa. Oblikuje se ploča, zavija se u svežu foliju veoma zalepljenu i ostavlja se na suvom i provetrivom mestu. Od te količine dobiće se oko 400 g marcipana.

U receptu je nabrojano jedno jaja, ali budući da ga ja spremam da duže stoji ne dodajem ga, to je po izboru.

Bombone:
Bademi za bombone se stavljaju takođe u vrelu vodu na 5 do 10 minuta ocede se i ohlade. Nakon toga odstranjuje im se ljuska, kao kod recepta za pravljenje marcipana. Osuše se.

Urme se iseku pažljivo, izvadi se koštica i na njeno mesto se stavlja celo oljušteno jezgro badema.

Loptica od marcipana od badema se razvuče između prstiju i njom se obavija urma. Zatvara se sa svih strana.

Tako napravljene bombone se stavljaju u frižider da se ohlade dok se ne napravi čokolada.

Čokolada se rastapa na pari. Ohladi se do sobne temperature.

Svaka bombona se potapa u čokoladu, ocedi se i stavlja na papir da se osuši.

Bombone se ostavljaju na hladno mesto.

Za dekoraciju se rastapa bela čokolada, stavlja se u fini kornet od papira, da se našpricaju lagane dijagonalne linije.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti