Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Hlepčići»Brzi italijanski hlepčići sa medom i maslacem

Brzi italijanski hlepčići sa medom i maslacem

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k218
Brzi italijanski hlepčići sa medom i maslacem
Fotografije: marcheva14
1 / 5
24/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
12
"Super ukusni i super brzi italijanski hlepčići, koji će ispuniti vašu kuhinju neodoljivom aromom"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 kašičica, suv
  • topla voda - 250 ml
  • med - 70 g, tečan
  • maslac - 60 g, slan, istopljen
  • so - 1/2 kašičice
  • jaje - 1 komad, L
  • brašno - oko 450 g
  • maslac - dodatno, istopljen
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni.

Okrugli težak kalup - za 12 hlebnih loptica.

Veličina svake hlebne loptice - oko 70-75 g.

Ne radi se mikserom.

Kvasac se stavlja u posudu, preliva se toplom vodom, dodaje se i med. Ostavlja se da se aktivira.

Istopljeni maslac se sipa u posudu, dodaje se jaje, meša se, dodaje se so, malo brašna, da se zamesi varjačom, sipa se voda s kvascem i medom i po malo počinje da se dodaje i preostalo brašno.

Počinje da se meša, u početku kašikom, a nakon toga rukama u samoj posudi. Testo se ne mesi grubo, već se podiže i vraća nazad, u početku je jako lepljivo, ali nakon određenog vremena, oko 10-15 minuta, će prestati da se lepi i treba da bude glatko.

Ne dodaje se više brašna nego što je naznačeno u receptu. Meri se na vagi i određuju se parčići testa oko 70-75 grama svako. Rukom se uzima u šaku, uzima se svaka loptica testa i kružnim porketima zgloba se zavrće na ravnu površinu dok se lepo ne oblikuje.

Veoma je praktično ako se koristi mermerna radna površina, tako se neće lepiti po rukama. Oblikovane loptice se ređaju jedna do druge u odgovarajuću posudu za pečenje sa čvrstim dnom, prekrivaju se i ostavljaju samo na 20 minuta da narastu.

Nakon tog vremena se stavljaju u rernu i peku se na 200 stepeni oko 25 minuta. Hlepčići se vade i dok su još vrući, četkom se namažu obilno istopljenim maslacem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: