Način pripreme
Rerna - 190 stepeni; Ravan pleh obložen papirom za pečenje; Radi se mikserom ili se hlepčići mogu mesiti rukom.
U posudu miksera se sipa brašno, šećer i suvi kvasac, promeša se. Dodaje se so, promeša se. Pravi se udubljenje i sipa se voda, ulje/maslinovo ulje. Muti se na slaboj brzini da se oblikuje meko, elastično testo, koje se ne lepi.
Ako je potrebno može se dodati još 1 kašika vode ili brašna u zavisnosti od vrste testa. Prebacuje se u namazanu posudu i ostavlja da nadođe oko 1 sat.
Kad testo nadođe, izmeri se na vagi, da bi bilo lakše se meri, deli se na jednake loptice - oko 100 g jedna.
Veličina svake lopte testa je po želji. Oblikuje se i stavlja u pleh. Odozgo se pravi šara tako što se pritiska nožem/spatulom u oblik krsta ili zvezde skroz do kraja testa. Pokriva se i ostavlja da nadođe dok se rerna ne ugreje.
Zemičke se premažu jajetom i posipaju susamom.
Peče se na 190 stepeni dok ne dobije lepu zlatnu koricu.