Jasika

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
Jasika

Jasika /Populus tremula/ je vrsta topole, koja se može sresti u Aziji i Evropi. Uglavnom raste u planinskim predelima i oko reka na nadmorskoj visini do 2000 metara.

Jasika je drvo koje dostiže visinu do 35 metara. Veoma je razgranato, a stablo joj je prečnika oko metar. Jasika ima jedan centralni koren i jake sporedne korene. Kora grana kod mladog drveta je glatka i braon-zelena, dok kod starijih primeraka je dosta ispucala, tamnosive boje. Listovi na granama jasike su jarkozeleni sa gornje strane i bledozeleni sa donje. Dostižu dužinu od 3 do 12 cm, imaju duge i spljoštane drške sa strane.

Listovi jasike su ljubičasti ili narandžasti, u zavisnosti od klimatskih uslova gde drvo raste.

Pupoljci jasike su okrugli i krupni, dok su vegetativni lepljivi i izduženi. Semenke jasike su dosta prekrivene dlačicama, minijaturne su i žuto-zelene boje.

Legenda o jasiki

Jasika je od drveća koe upija negativnu energiju. To se smatralo magičnim u dalekoj prošlosti. Mnogima je poznat način borbe sa zlim silama - štap od jasike.

Verovalo se da tera zle duhove, pa su je zato sadili blizu kuće. U šumi jasike se može pobeći od energetskih vampira, da se ublaže posledice uroka i urokljivih očiju. Smatra se da direktan kontakt sa jasikom uklanja loša dejstva iz naše aure. Dodir jasike pomaže kod neuroza, bezrazložnih strahova, ali samo pod jednim uslovom - ako čovek veruje u njene sile.

Drvo jasike

Odabir i čuvanje jasike

Možete da kupite sušene delove jasike u gotovo svakoj apoteci i specijalizovanoj radnji. Čuvajte je kao i druge biljke - dobo upakovanu na suvom mestu. Ako želite i imate mogućnosti, možete je posaditi u dvorištu, sigurno nećete zažaliti.

Drvo treba da se posadi na sunčano mesto, nije zahtevna što se tiče vrste zemčjišta. Dobro raste kada su prisutne jake vazdušne struje, brzo se prilagođava zagađenom vazduhu. Lako se sadi, a održavanje takođe nije teško. Kada dune vetar, listovi jasike prelepo trepere.

Koristi od jasike

U medicinske svrhe se koristi kora i pupoljci jasike. Bere se od marta do maja. U narodnoj medicini se koristi za lečenje oboljenja poput išijasa, gihta, kod upae disajnih puteva, kod uvećae prostate, kod hronične upale bešike, bolnog uriniranja nakon porođaja.

Jasika je veoma efikasna kod osoba koje su preživele psihički stres, pomaže protiv stresnih reakcija u telu, koristi se za lečenje neprijatnih i upornih misli. Leči napade nemira bez razloga, buđenje od košmarnih snova, somnambulizam, pomaže da lakše utonete u san. Korisna je i kod aritmija, znojenja, kod drhtanja ruku, grčeva, strahova kod dece i odraslih. Osećaj da vas neko prati, problemi sa varenjem, panični napadi se takođe mogu izlečiti.

Uzmite 2 kašičice sitno iseckanih pupoljaka jasike i prelijte ih sa 2 šolje ključale vode. Nakon pola sata procedite i popijte tečnost u malim gutljajima u toku jednog dana.

Kod problema sa srčanim ritmom pomešajte 2 kašike jasike, pelin, glog, slez, valerijanu, poljski rastavić i stavite da se kuvaju oko 10 minuta u 500 ml vode. Od tečnosti pijte po 100 ml pre obroka.

Spolja se jasika koristi za lečenje hemoroida i kao obloga kod reume i gihta. Potrebno je da uzmete jedan deo osušenih pupoljaka, jedan deo alkohola od 90% i osam delova otopljene svinjske masti. Pažljivo promešajte, dok ne dobijete homogeni melem. Mažite bolno mesto svake večeri pre spavanja/undefined.

Štetnost jasike

Preporučuje se da se jasika konzumira pod nadzorom lekara. Kod duge upotrebe se mogu pojaviti negativni simptomi - glavobolja, otežano disanje, mučnine, pospanost.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji