Pravilna ishrana kod gihta je jedan od najvažnijih uslova da se poboljša opšte stanje organizma. Kako se već zna, nemoguće je da se giht u potpunosti otkloni, ali pravilna ishrana može poboljšati stanje osobe koja ga ima.
Ako konzumirate samo dozvoljene namirnice a pritom izbegavate zabranjene, to će vam pomoći da normalizujete razmenu purina i smanjite stvaranje mokraćne kiseline i njenih soli u organizmu.
Veoma je važno da se osoba sa gihtom pravilno hrani. Preporučljivo je da se hrana konzumira u 4 ili 5 obroka dnevno. Gladovanje, a tako i prejedanje nikako nije dozvoljeno, jer kod osobe koja ima giht, to može izazvati pogoršanje.
Osobe koje imaju giht bi pre svega trebalo da se bore sa suvišnim kilogramima, ali i naglo mršavljenje može biti opasno. Kod stanja gihta, potrebno je da se pije oko 2 litra tečnosti dnevno, a u periodima pogoršanja - i do 3 litra dnevno. Tečnost se može unositi u vidu kompota, ceđenih sokova, čajeva i mineralne vode. preporučljivo je da se pije između obroka.
Kod gihta je poželjno da se jede pre svega povrće i voće, kao i razne biljne namirnice. Meso bi trebalo ograničiti, kao i bujone od mesa i bujone od pečuraka, meso od mladih životinja, mesne prerađevine, dimljena mesa, masne soseve i životinjske masti.
Supe od povrća, supe na mlečnoj bazi sa pilećim mesom, kiselo mleko, razne vrste voćnih kompota su korisni kod gihta. Što se tiče mesa, osim piletine, korisna su i vrste dijetetskog mesa poput ćuretine ili zečetine. Kuvana riba je takođe korisna kod gihta, a pržena se strogo zabranjuje, kao i dimljena ili posoljena.
Ljubitelji morskih plodova bez problema mogu konzumirati njihove omiljene namirnice - kod gihta je korisno da se jedu lignje i škampi. Konzervirana riba, kao i konzervirani morski plodovi su zabranjeni kod ovog oboljenja.
Sitan sir sa niskom procentom masti je koristan kod gihta, kao i pojedine vrste sira, ali da nisu previše slane i pikantne. Jela sa makaronama i ovsenim pahuljicama se takođe preporučuju kod osoba sa gihtom. Ove osobe bi trebalo da odustanu od mahunarki, kao i od pikantnih začina, alkohola i piva, crnog čaja, kafe i kakaa.
Kod gihta je korisna šargarepa, kupus, krompir, krastavac, parlidžan, tikvice. Karfiol, špargla, spanać, celer i paprike bi trebalo konzumirati u manjim količinama.
Ljubitelji slatkiša bi trebalo da odustanu od čokolade, ali zato mogu jesti žele bombone, kolače i džemove. Smokve nisu preporučljive, ali su zato jabuke, kruške, kajsije, pomorandže i sve vrste semenki i orašastih plodova jako korisne kod ovog stanja.
Zeleni čaj je koristan kod gihta, kao i čaj od šipka, sok od krastavca i kafa od cikorije. Dozvoljeno je konzumirati razne vrste biljnih ulja, od kojih je maslinovo ulje najkorisnije, pa tu činjenicu ne bi trebalo zanemariti.
Komentari