Biljke

Biljke

Sve o bilju , čemu koristi i kako da ga koristimo. Bilje i njegova primena.
ŽdraljevinaBiljkeŽdraljevina
18. feb.
Kristina Chernikova
Pasji jezikBiljkePasji jezik
17. feb.
Kristina Chernikova
JovaBiljkeJova
17. feb.
Kristina Chernikova
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
MeskitMeskit
11. feb.
Meskit je divan prirodni lek. Brašno od Meskita efikasno uravnotežuje šećer u krvi, pošto su njegovi šećeri u obliku fruktoze, ​​kojoj nije potreban insulin za metabolizam. Meskit je poznat kao drvo života.
Kiselo drvoKiselo drvo
08. feb.
Kiselo drvo se pokazalo kao efikasno kod prevremene ejakulacije, stomačnih tumora, bolnih grčeva za vreme menstruacije, belog sekreta kod žena, krvarenja iz materice, brzog lupanja srca, tumora na dojkama.
KokaKoka
07. feb.
Koka /Coca/ je žbun iz porodice Erythroxylaceae, dostiže visinu od 2 do 3 m. Grane biljke su ravne, a listovi tanki, gusti, elipsasti.
Ražena glavnicaRažena glavnica
06. feb.
Ražena glavnica /Claviceps purpurea /je otrovna pečurka iz porodice Hypocreaceae, raste kao parazit na tučku nekih žitarica, uglavnom na raži, pa otuda i njen naziv.
ZvezdanZvezdan
06. feb.
Običan zvezdan se koristi u našoj narodnoj medicini za glavobolju, bolove u želucu i crevima. Pretpostavlja se da je efekat leka posledica cijanovodonične kiseline koja je uključena u njegov sastav.
PirevinaPirevina
03. feb.
Pirevina nije korov, već vrlo korisna biljka, kada se primenjuje pravilno. Pirevina deluje za iskašljavanje, omekšava bronhijalne sekrete. U 18. veku čaj od pirevine se koristi protiv kamenja u žuči i bubrezima.
Islandski lišajIslandski lišaj
14. dec.
Islandski lišaj se koristi za lečenje čireva, vaginalnog iscedka i impetiga. Biljka pomaže kod upale usne duplje, faringitisa, praćenog suvim kašljem i gubitkom apetita.
Ptičje proso (Modra biserka)Ptičje proso (Modra biserka)
12. okt.
Ptičje proso ima dezinfekciono i diuretičko dejstvo. Koristi se za nevoljno mokrenje kod dece, protiv dijareje, bolova u stomaku i crevima, gihta. Vrste ptičjeg prosa i sve koristi ptičjeg prosa.
TrnjinaTrnjina
21. sep.
Čaj od cveta trnjine ima laksativno i diuretičko dejstvo. Koristi se kod zatvora, stomačnih i crevnih bolova, neuralgije, upale bubrega i bešike, albumina, hemoroida, leukoreje itd.
Ulje mente - koristi i primenaUlje mente - koristi i primena
19. sep.
Kada se pomenu eterična ulja, jedna od prvih stvari koja pada na pamet je ulje mente. Razlog je taj što je jedan od najčešće korišćenih zbog brojnih zdravstvenih koristi.