Velebilje
Biljke

Velebilje

Velebilje je biljka, poznata i pod nazivom beladona. Velebilje se koristi kod brojnih oboljenja. Velebilje treba koristiti samo po preporuci lekara.

1

Bilje

Sve o bilju, čemu koristi i kako da ga koristimo. Bilje i njegova primena.
Bilje - JasminBiljke

Jasmin

29.08.2018

Jasmin /jasminum/ je žbunasta biljka penjačica, koja raste u predelima sa tropskom klimom. Jasmin ima izuzetno mirisne cvetove. Jasmin deluje opuštajuće, povećava koncentraciju i oštri um.

Bilje - PerunikaBiljke

Perunika

16.08.2018

Perunika je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice perunika. Perunika se još naziva Iris. Perunika može da se gaji kako u bašti, tako i u kućnim uslovima.

Bilje - Ylang-YlangBiljke

Ylang-Ylang

10.08.2018

Ylang-Ylang je drvo, koje raste u tropskim predelima Indonezije, Filipina i Azije. Ylang-Ylang ima široku primenu u aromaterapiji. Ylang-Ylang pomaže kod različitih zdravstvenih problema.

Bilje - VidacBiljke

Vidac

09.08.2018

Vidac je jednogodišnja zeljasta biljka, sa belim ili bledoroze cvetovima. Vidac se koristi za lečenje brojnih očnih oboljenja. Vidac je otrovan u velikim količinama.

Bilje - PavitBiljke

Pavit

08.08.2018

Pavit je višegodišnja drvenasta biljka koja pripada porodici Ranunculaceae. Pavit ima dugačko stablo i crvenkasto-braon plodove. Pavit deluje baktericidno, i pomaže izlučivanje tečnosti.

Bilje - PsilijumBiljke

Psilijum

07.08.2018

Psilijum je lekovita biljka, poznata i pod nazivom indijski trputac. Psilijum je veoma koristan za čišćenje creva. Psilijum sadrži velike količine nerastvorenih vlakana.

Bilje - BlaženakBiljke

Blaženak

06.08.2018

Blaženak je višegodišnja zeljasta biljka, koja može dostići visinu do 1 metra. Blaženak ima dezinfikujuće dejstvo. Blaženak ima miris nalik na karanfil.

Bilje - Okrugla sleznicaBiljke

Okrugla sleznica

06.08.2018

Okrugla sleznica /Asplenium Trichomanes L. / je sitna višegodišnja biljka koja raste u pukotinama stena do visokoplaninskog pojasa. Ova biljka se bere od juna do avgusta. Može se sresti u celoj zemlji. Koristi se nadzemni deo biljke, a u ređim slučajev

Bilje - HamamelisBiljke

Hamamelis

05.08.2018

Hamamelis /Witch hazel/ je biljka iz porodice Hamamelidaceae. Hamamelis potiče it Severne Amerike. Hamamelis zaustavlja krvarenje i ima još mnogo primena u narodnoj medicini.

Bilje - KandilicaBiljke

Kandilica

03.08.2018

Kandilica je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ljutića. Kandilica je lepo cveće sa lekovitim svojstvima. Gaji se i kao kućna biljka.

Bilje - KininovacBiljke

Kininovac

02.08.2018

Kininovac /Cinchona/ je rod oko 25 vrsta biljaka, koje pripadaju porodici Rubiaceae. To su zimzeleni žbunovi ili manje drveće, koje dostiže visinu 5-15 metara. Kininovac je na engleskom jezičkom području poznato pod nazivom peruanka kora . Li