Biljke

Biljke

Sve o bilju, čemu koristi i kako da ga koristimo. Bilje i njegova primena.
ŽavornjakBiljkeŽavornjak
14. jul
Катарина Кнежевић
VelebiljeBiljkeVelebilje
30. avgust
Tanja Radmanovac
JasminBiljkeJasmin
29. avgust
Tanja Radmanovac
PerunikaPerunikaPerunika je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice perunika. Perunika se još naziva Iris. Perunika može da se gaji kako u bašti, tako i u kućnim uslovima.
Ylang-YlangYlang-YlangYlang-Ylang je drvo, koje raste u tropskim predelima Indonezije, Filipina i Azije. Ylang-Ylang ima široku primenu u aromaterapiji. Ylang-Ylang pomaže kod različitih zdravstvenih problema.
VidacVidacVidac je jednogodišnja zeljasta biljka, sa belim ili bledoroze cvetovima. Vidac se koristi za lečenje brojnih očnih oboljenja. Vidac je otrovan u velikim količinama.
PavitPavitPavit je višegodišnja drvenasta biljka koja pripada porodici Ranunculaceae. Pavit ima dugačko stablo i crvenkasto-braon plodove. Pavit deluje baktericidno, i pomaže izlučivanje tečnosti.
PsilijumPsilijumPsilijum je lekovita biljka, poznata i pod nazivom indijski trputac. Psilijum je veoma koristan za čišćenje creva. Psilijum sadrži velike količine nerastvorenih vlakana.
BlaženakBlaženakBlaženak je višegodišnja zeljasta biljka, koja može dostići visinu do 1 metra. Blaženak ima dezinfikujuće dejstvo. Blaženak ima miris nalik na karanfil.
Okrugla sleznicaOkrugla sleznicaOkrugla sleznica /Asplenium Trichomanes L. / je sitna višegodišnja biljka koja raste u pukotinama stena do visokoplaninskog pojasa. Ova biljka se bere od juna do avgusta. Može se sresti u celoj zemlji. Koristi se nadzemni deo biljke, a u ređim slučajev
HamamelisHamamelisHamamelis /Witch hazel/ je biljka iz porodice Hamamelidaceae. Hamamelis potiče it Severne Amerike. Hamamelis zaustavlja krvarenje i ima još mnogo primena u narodnoj medicini.
KandilicaKandilicaKandilica je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ljutića. Kandilica je lepo cveće sa lekovitim svojstvima. Gaji se i kao kućna biljka.
KininovacKininovacKininovac /Cinchona/ je rod oko 25 vrsta biljaka, koje pripadaju porodici Rubiaceae. To su zimzeleni žbunovi ili manje drveće, koje dostiže visinu 5-15 metara. Kininovac je na engleskom jezičkom području poznato pod nazivom peruanka kora . Li