Biljke

Biljke

Sve o bilju, čemu koristi i kako da ga koristimo. Bilje i njegova primena.
Divlja tikvaBiljkeDivlja tikva
17. sep.
Катарина Кнежевић
Persijska ljubičicaBiljkePersijska ljubičica
17. sep.
Катарина Кнежевић
SasaBiljkeSasa
01. sep.
Катарина Кнежевић
KrušinaKrušinaKrušinа predstavlja žbun ili drvo visine do 6 metara i ima sjajnu sivo-braon koru. Krušina se koristi kao prirodni laksativ. Krušinu ne treba dugo koristiti.
Crni slezCrni slezCrni slez /Malva Sylvestris/ predstavlja jednogodišnju ili višegodišnju zeljastu biljku iz porodice slezova. U narodu je poznat kao gušćernjak, ćureća trava, crni sljez, velika slezovača i planinski slez. Narodna medicina preporučuje crni slez kod gastrit
AnđelikaAnđelikaAnđelika /je biljka koja se koristi od davnina, o čemu svedoče drevni letopisi. Anđelika ima brojna korisna svojstva.
PapracPapracPaprac je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice troskota. Paprac cveta od jula do septembra. Ima protivupalno dejstvo i zaustavlja krvarenje.
NarcisNarcisŽuti narcis pomaže kod bronhitisa, bronhijalnog katara, astme, velikog kašlja, dijareje, povraćanja i td. Biljka relaksira gornje disajne puteve.
Visoka kadifaVisoka kadifaVisoka kadifa predstavlja jednogodišnju zeljastu biljku, nije zahtevan cvet, pripada porodici Složenocvetnica. Ovo je jedna od najrasprostranjenijih biljaka kod nas za ukras balkona i travnatih površina. Koristi se za lečenje mioma. Rod uključuje oko 30
BožurBožurBožur je poznat najviše kao dekorativna biljka za cvetne leje i zelene površine. Ali osim lepog izgleda božur ima i lekovita svojstva. Koren božura je koristio Hipokrat kao sredstvo protiv epilepsije.
JagorčevinaJagorčevinaJagorčevina /Primula/ predstavlja jedan od najvećih rodova u porodici Jagorčevina. Jagorčevina je odlična biljka za gajenje u kući. Odlična je kod kašlja i iskašljavanje.
BetonikaBetonikaBetonika /Betonica officinalis L, Stachys offinicalis/, poznata još i kao klas, gusar, ranilist, čistač, višegodišnja zelljasta biljka iz porodice Usnatica. Biljka Betonika smatra se jednom od najorisnijih biljaka.
MiloduhMiloduhMiloduh je lekovita biljka, poreklom sa mediterana. Miloduh se koristi kao začin različitim jelima. Miloduh poaže kod raznih bolesti.