Biljke

Biljke

Sve o bilju, čemu koristi i kako da ga koristimo. Bilje i njegova primena.
VelebiljeBiljkeVelebilje
30. avgust
Tanja Radmanovac
JasminBiljkeJasmin
29. avgust
Tanja Radmanovac
PerunikaBiljkePerunika
16. avgust
Tanja Radmanovac
Ylang-YlangYlang-YlangYlang-Ylang je drvo, koje raste u tropskim predelima Indonezije, Filipina i Azije. Ylang-Ylang ima široku primenu u aromaterapiji. Ylang-Ylang pomaže kod različitih zdravstvenih problema.
VidacVidacVidac je jednogodišnja zeljasta biljka, sa belim ili bledoroze cvetovima. Vidac se koristi za lečenje brojnih očnih oboljenja. Vidac je otrovan u velikim količinama.
PavitPavitPavit je višegodišnja drvenasta biljka koja pripada porodici Ranunculaceae. Pavit ima dugačko stablo i crvenkasto-braon plodove. Pavit deluje baktericidno, i pomaže izlučivanje tečnosti.
PsilijumPsilijumPsilijum je lekovita biljka, poznata i pod nazivom indijski trputac. Psilijum je veoma koristan za čišćenje creva. Psilijum sadrži velike količine nerastvorenih vlakana.
BlaženakBlaženakBlaženak je višegodišnja zeljasta biljka, koja može dostići visinu do 1 metra. Blaženak ima dezinfikujuće dejstvo. Blaženak ima miris nalik na karanfil.
Okrugla sleznicaOkrugla sleznicaOkrugla sleznica /Asplenium Trichomanes L. / je sitna višegodišnja biljka koja raste u pukotinama stena do visokoplaninskog pojasa. Ova biljka se bere od juna do avgusta. Može se sresti u celoj zemlji. Koristi se nadzemni deo biljke, a u ređim slučajev
HamamelisHamamelisHamamelis /Witch hazel/ je biljka iz porodice Hamamelidaceae. Hamamelis potiče it Severne Amerike. Hamamelis zaustavlja krvarenje i ima još mnogo primena u narodnoj medicini.
KandilicaKandilicaKandilica je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ljutića. Kandilica je lepo cveće sa lekovitim svojstvima. Gaji se i kao kućna biljka.
KininovacKininovacKininovac /Cinchona/ je rod oko 25 vrsta biljaka, koje pripadaju porodici Rubiaceae. To su zimzeleni žbunovi ili manje drveće, koje dostiže visinu 5-15 metara. Kininovac je na engleskom jezičkom području poznato pod nazivom peruanka kora . Li
OčajnicaOčajnicaOčajnica je višegodišnja biljka sivo-zelene boje. Očajnica pripada porodici usnatica. Očajnica pomaže iskašljavanje i ima deznifkujuće dejstvo.