Biljke

Biljke

Sve o bilju , čemu koristi i kako da ga koristimo. Bilje i njegova primena.
Ptičje proso (Modra biserka)BiljkePtičje proso (Modra biserka)
12. okt.
Kristina Chernikova
TrnjinaBiljkeTrnjina
21. sep.
Kristina Chernikova
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Bela radaBela rada
19. sep.
Bela rada ili krasuljak je višegodišnja, mala zeljasta biljka iz porodice glavočika. U sastav bele rade ulaze jabučna i vinska kiselina. Bela rada je simbol ljubavne tuge.
ŠebojŠeboj
12. sep.
Cvetovi žutog šeboja deluju umirujuće, antireumatično, protivupalno, kardiotonično i prečušćujuće. Seme šeboja deluje kao afrodizijak. Šeboj pomaže kod grčeva u stomaku.
Beli borBeli bor
26. avgust
Beli bot je zimzeleni četinar, koji živi do 600 godina. Skoro svi delovi belog bora imaju primenu u našoj svakodnevici.
Vodeni moračVodeni morač
25. avgust
Vodeni morač se koristi kao lek od 18. veka. Plodovi vodenog morača propisuju se kod oboljenja respiratornog trakta sa obilnim izlučivanjem (bronhitis, bronhijalna astma i dr. ).
DremovacDremovac
13. jul
Dremovac /Leucojum aestivum/ je višegodišnja lukovica iz porodice Amarilisa. Poznat je i kao dokoljen, bela ljubičica, đurđevska, letnja močvarna kapa itd. Dremovac je veoma značajna biljka.
LucerkaLucerka
12. jul
Lucerka višegodišnja zeljasta biljka, koja se koristi godinama. Lucerka je bogata vitaminima i mikroelementima. Lucerka je korisna za ishranu domaćih životinja i kao lek za ljude.
KamforKamfor
30. jun
Kamfor se dobija od kamforovog drveta. Kamfor se koristi u obliku eteričnog ulja. Kamfor olakšava reumatične bolove i bolove kod artritisa, neuralgije i bolove u leđima.
Biljka Pepeljuša (Teucrium polium L.)Biljka Pepeljuša (Teucrium polium L.)
10. jun
Pepeljuša (Teucrium polium L. ) predstavlja sitan polužbun čija stabla dostižu dužinu između 10 i 30 cm. Pepeljuša ima odlično hemostatsko delovanje i sprečava proliv. Pepeljuša može da se koristi kako za unutrašnju, tako za spoljašnju upotrebu.
PsilujumPsilujum
28. april
Da li ste čuli za psilijum? Verovatno ne! A možda ste među manjinom koja zna šta je to? U svakom slučaju ćemo naći nešto sa čime se još uvek niste upoznali, tako da su sledeći redovi za vas.
HrastHrast
25. april
Hrast je dobro poznat u narodnoj medicini i koristi se u brojnim čajevima i ekstraktima. Vrste hrasta i koje su koristi hrasta u narodnoj medicini. Svojstva i lečenje hrastovom korom.