Biljke

Biljke

Sve o bilju, čemu koristi i kako da ga koristimo. Bilje i njegova primena.
KukoljBiljkeKukolj
01. feb.
Катарина Кнежевић
LovorvišnjaBiljkeLovorvišnja
19. januar
Катарина Кнежевић
NaprstakBiljkeNaprstak
18. januar
Катарина Кнежевић
HieraciumHieraciumNadzemni deo hieraciuma se koristi kod stomačno-crevnih poremećaja, kod kamena u bubregu, problema sa jetrom, kod slabog krkvarenja različite prirode.
VinobojkaVinobojkaVinobojka ima pozitivan efekat na kardiovaskularni sistem. Vinobojka pomaže kod glavobolje, hipertenzije, oboljenja bubrega i išijasa. Pre upotrebe vinobojke, konsultujte se sa lekarem.
KopitnjakKopitnjakKopitnjak je biljka, koja se koristi kao tradicionalan lek u narodnoj medicini. Lek je za iskašljavanje, izbacivanje tečnosti, deluje laksativno i umirujuće
Petrov krstPetrov krstU tibetanskoj medicini petrov krst je deo kompleksnih lekova za frakture kostiju. U kineskoj narodnoj medicini koren biljke se koristi za lečenje nekih vrsta raka. Detaljnije o petrovom krstu u sledećim redovima-
ZimzelenZimzelenZimzelen ima prečišćujuće, laksativno, protivupalno i antiseptičko delovanje. On poseduje sposobnost da umiruje nervni sistem.
ŠimširikaŠimširikaŠimširika (Berberis vulgaris L. ) predstavlja lep, raširen žbun iz iz istoimene porodice (Berberidaceae), dostiže visinu do 3 m. Biljka je poznata još i kao žuti šipak, žutika, žuta šiba, divlji šimšir, žuta šimširika, kiseli trn. Koren šimširke je dug,
AmarantAmarantMladi listovi amaranta uspešno se kombinuju sa raznim povrćem iz bašte. Amarant je dobar za ukusne i dijetalne janije, sveže salate, pite i lagane supe.
LjoskavacLjoskavacOdvarak od plodova ljoskavca deluje tako što snižava temperaturu, diuretično, pomaže izbacivanju kamena u bubregu, utiče blagotvorno na jetru kod kamena u žuči i žutice, a takođe deluje i na srce.
DimnjačaDimnjačaU nemačkoj narodnoj medicini napitak od dimnjače se koristi kod bolesti jetre, kamena u bubregu, upala mokraćnih puteva, otoka, čireva na želucu, zatvora, skorbuta.
ZumbulZumbulŽene odavno koriste zumbul u kozmetičke svrhe. Tonik sa alkoholom od krunica zumbula ispravlja i otklanja bore, štiti od šternog atmosferskog uticaja.