Način pripreme
Rerna 180 stepeni.
Ravan pleh, obložen papirom za pečenje 38/26 cm.
Radi se mikserom.
U posudi miksera razbijte 6 celih jaja, dodajte i šećer i mutite najvećom brzinom oko 8-10 minuta dok ne dobijete gust krem. Smesa treba da pada sa žica u obliku mašne. Skinite posudu sa miksera i dodajte brašno kroz sito ili veliku cediljku iz tri puta.
Mešajte dok se smesa ne integriše, nemojte preterivati da ne padne smesa od jaja. Smesu sipajte na papir za pečenje i pleh, brzo rasporedite, udarite nekoliko puta o radnu površinu da izađe vazduh.
Pecite na 180 stepeni oko 15-20 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju odozgo. Možete proveriti da li je patišpanj suv i gotov, stavite čačkalicu za zube u sredinu.
Patišpanj izvadite iz rerne i odmah okrenite na rešetku. Skinite papti i ostavite da se ohladi oko 15 minnta.
Nakon toga isecite po sredini po dužini na dva dela. Da biste mogli da isečete pravilo, merite metrom. Svaki deo isecite na još 2 trakice, da bude ukupno 4 trakice. Ostavite sa strane.
U posudu sipajte šećer u prahu i kakao kroz cediljku. Dobro promešajte žicom.
Rastopite maslac i u njega dodajte vanilu.
Ugrejte vodu da provri i dodajte u maslac, a nakon toga sve dodajte u šećer u prahu i kakao, lagano, uz neprestano mešanje. Dobijate gustu, glatku, sjajnu čokoladnu smesu. Ostavite sa strane.
Namažite tanak sloj slatkog od jagoda preko 2 trake patišpanja, a nakon toga porkijte namazanim trakama sa druge strane, da budu jedna na drugoj. Malo pritisnite. Dobićete dve duge trake od patišpanja.
Oštrim nožem prvo poravnajte ivice sa dve strane, a nakon toga isecite na štanglice po 5 cm. Svako parče potopite u čokoladnu smesu, okrenite sa svih strana da se natopi čokoladom.
Izvadite uz pomoć viljuške i poređajte na rešetku da isteče čokolada, na kratko. Svaku pastu potopite u kokosovo brašno i okrenite sa svih strana da se zalepi. Ponovo poređajte na rešetku da se konačno stegnu.
Istorija nam govori da je ova čokoladna štanglica pokrivena kokosom ponekad i sa nadevom od džema, to se desilo slučakno. Za jedan praznim Lord Lamington je poručio tortu svom francuskom kuvaru za svoje goste. Kuvar je slučano ispistio tortu u posutu sa čokoladom, da bi sakrio šta je uradio, kuvar ju je potopio u kokosovo brašno, i izgleda da se dobri recepti uvek prave slučajno. Slatko je mnogo kasnije dodato kao nadev između slojeva, ali baš on daje jedan dodatni sveži ukus.
Ovaj čokoladni kolač se smatra ikonom austrijske kuhinje.
Napomena: Stepeni rerne mogu varirati, najbolje je da se peče na 165-170 stepeni, da se patišpanj ne prepeč, pošto se u tom slučaju mrvi i ne može sa njim da se radi i da se oblikuje. Treba da bude elastičan.
Koristila sam domaće slatko od dunja, pošto ono daje prijatnu kiselinu koja je potrbna.