Način pripreme
U slatko od šljjiva dodajte 2 čepa ruma. Stavite na tihu vatru, koliko da alkohol ispari. Ostavite da se ohladi. Ostavite sa strane.
U posudi pomešajte brašno, so, šećer i izrendanu koru od limuna. Rukom izgnječite smesu, da dobro upije aromu kore od limuna.
U posudu stavite kvasac sa šećerom i celo toplo mleko. Promešajte i sipajte u brašno, dodajte prethodno umućeno jaje, vanilu, rastopljeni maslac i mešajte drvenom kašikom. Nakon toga, širokom spatulom prebacujte s leva na desno, ili obrnuto, oko 5 minuta.
Testo je veoma lepljivo, ali nemojte dodavati više brašna. Pokrijte folijom i ostavite da nadođe na sobnoj temperaturi.
Gotovo, nadošlo testo stavite na radnu površinu, posutu brašno, izlupajte, nemojte mesite, nego se rukama potopljenim u brašno okreće nekoliko puta, 2-3 puta da se uvalja u brašno. Podelite na 2 jednaka dela, a nakon toga na 4 pačeta.
Od svake četvrtine nežno oblikujte loptu. Prstima oblikujte pogačice i u sredinu stavite po oko 1 supenu kašiku slatkog od šljiva. Uzmite ivice testa kao bošču, da se zalepe.
Okrenite na radnu površinu i nežno kotrljajte ukrug, u jednom pravcu da može da se zalepi i da se oblikuje lepa lopta, ali da se ne kvari oblik. Knedle poređajte na papir za pečenje, pokrijte krpom i ostavite 30 minuta.
Za sos od vanile:
U kaserolu stavite žumanca sa šećerom, promešajte žicom. Dodajte skrob i vanilu. Mleko pomešajte sa pavlakom i dodajte u žumanca.
Kaserolu stavite na umerenu vatru i kuvajte oko 6 do 8 minuta. Ne treba da se zgusne smese, mešajte energično sve vreme i pazite. Na najmanji znag zgušćavanja odmah skinite sa vatre.
U posudi pomešajte seme maka i šećer u prahu. Ostavite sa strane.
U šerpu sipajte 3 cm vode. Odozgo stavite namazanu prežu za kuvanje na pari, a u nju poređajte knedle. Poklopite i kuvajte na umerenoj vatri oko 15-17 minuta.
Gotove knedle izvadite i stavite na topao tanjir. Odozgo prelojte obilno sosom od vanile, obilno pospite semenom maka.