Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Austrian Germknodel - austrijske knedle

Austrian Germknodel - austrijske knedle

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k197
Austrian Germknodel - austrijske knedle
Fotografije: marcheva14
1 / 6
25/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Autentičan recept za poznate austrijske knedle jedite i neka vam je slatko"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g, belo
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer - 30 g (2 supene kašike, kristal
  • kvasac - 1 kašičica, suv
  • maslac - 30 g, rastopljen
  • sveže mleko - 120 ml, toplo
  • jaja - 1 komad
  • kora od limuna - od 1/2 limuna, izrendana
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • za NADEV
  • slatko od šljiva - 100 g
  • rum - 2 čepa
  • seme maka - 25 g
  • šećer u prahu - 2 supene kašike
  • za SOS od VANILE
  • žumanca - 2 komada
  • kukuruzni skrob - 1 supena kašika
  • vanila - 2 kašičice, ekstrakt
  • sveže mleko - 300 ml
  • pavlaka - 200 ml, sa visokim procentom masti
* merne jedinice

Način pripreme

U slatko od šljjiva dodajte 2 čepa ruma. Stavite na tihu vatru, koliko da alkohol ispari. Ostavite da se ohladi. Ostavite sa strane.

U posudi pomešajte brašno, so, šećer i izrendanu koru od limuna. Rukom izgnječite smesu, da dobro upije aromu kore od limuna.

U posudu stavite kvasac sa šećerom i celo toplo mleko. Promešajte i sipajte u brašno, dodajte prethodno umućeno jaje, vanilu, rastopljeni maslac i mešajte drvenom kašikom. Nakon toga, širokom spatulom prebacujte s leva na desno, ili obrnuto, oko 5 minuta.

Testo je veoma lepljivo, ali nemojte dodavati više brašna. Pokrijte folijom i ostavite da nadođe na sobnoj temperaturi.

Gotovo, nadošlo testo stavite na radnu površinu, posutu brašno, izlupajte, nemojte mesite, nego se rukama potopljenim u brašno okreće nekoliko puta, 2-3 puta da se uvalja u brašno. Podelite na 2 jednaka dela, a nakon toga na 4 pačeta.

Od svake četvrtine nežno oblikujte loptu. Prstima oblikujte pogačice i u sredinu stavite po oko 1 supenu kašiku slatkog od šljiva. Uzmite ivice testa kao bošču, da se zalepe.

Okrenite na radnu površinu i nežno kotrljajte ukrug, u jednom pravcu da može da se zalepi i da se oblikuje lepa lopta, ali da se ne kvari oblik. Knedle poređajte na papir za pečenje, pokrijte krpom i ostavite 30 minuta.

Za sos od vanile:

U kaserolu stavite žumanca sa šećerom, promešajte žicom. Dodajte skrob i vanilu. Mleko pomešajte sa pavlakom i dodajte u žumanca.

Kaserolu stavite na umerenu vatru i kuvajte oko 6 do 8 minuta. Ne treba da se zgusne smese, mešajte energično sve vreme i pazite. Na najmanji znag zgušćavanja odmah skinite sa vatre.

U posudi pomešajte seme maka i šećer u prahu. Ostavite sa strane.

U šerpu sipajte 3 cm vode. Odozgo stavite namazanu prežu za kuvanje na pari, a u nju poređajte knedle. Poklopite i kuvajte na umerenoj vatri oko 15-17 minuta.

Gotove knedle izvadite i stavite na topao tanjir. Odozgo prelojte obilno sosom od vanile, obilno pospite semenom maka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: