Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tart»Tart od badema sa kruškama

Tart od badema sa kruškama

Tart od badema sa kruškama
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Kada je povod specijalan, a gosti hiroviti, tart od badema sa kruškama je savršeno rešenje"

Potrebni sastojci

  • za testo sa maslacem
  • brašno - 100 g
  • bademi - 30 g, samleveni, sirovi
  • šećer - 20 g
  • maslac - 70 g, hladan
  • voda - 1 - 2 supene kašike, ledena
  • nadev
  • maslac - 60 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 70 g
  • bademi - 100 g, samleveni, sirovi
  • jaja - 2 komada
  • kakao - 20 g
  • kruške - 3 - 4 komada, iz kompota
  • vanila - 1 kašičica, tečna
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu stavite brašno i isečeni maslac. Počnite da gnječite prstima dok ne dobijete mrve. Dodajte bademe, šećer i nastavite da mrvite dok ne dobijete mokar pesak. Dodajte 1 supenu kašiku vode i promešajte. Ako dobijete testo, nemojte dodavati još vode. Pritisnite testo da dobijete disk. Uvijte ga u streč foliju i stavite u frižider na 15 minuta.

Pripremite kalup prečnika 22 cm. Izvadite testo i stavite među dva lista papira za kuvanje. Razvucite tanak krug, veći od dna kalupa. Premestite ga sa papirom u pleh i odvojite papir odozgo.

Pritisnite prstima po dnu i ivicama. Pređite oklagijom vrh ivica da biste odvojili višak testa, ako ga ima, i sačuvajte ga. Viljuškom izbušite testo samo po dnu. Stavite u frižider dok pripremate nadev. Uključite rernu na 180-200 stepeni.

U posudu stavite šećer i mekani maslac. Žicom mutite dok smesa ne postane kremasta. Dodajte bademe, jaja i vanilu. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Sipajte nadev na testo i ravnomerno ga rasporedite. Poređajte kruške, krupnije isečene i pospite mrvicama testa, odvojenog od ivica.

Stavite kolač u ugrejanu rernu i pecite 25-30 minuta. Izvadite tart iz kalupa i pospite šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: