Način pripreme
U posudu stavite brašno i isečeni maslac. Počnite da gnječite prstima dok ne dobijete mrve. Dodajte bademe, šećer i nastavite da mrvite dok ne dobijete mokar pesak. Dodajte 1 supenu kašiku vode i promešajte. Ako dobijete testo, nemojte dodavati još vode. Pritisnite testo da dobijete disk. Uvijte ga u streč foliju i stavite u frižider na 15 minuta.
Pripremite kalup prečnika 22 cm. Izvadite testo i stavite među dva lista papira za kuvanje. Razvucite tanak krug, veći od dna kalupa. Premestite ga sa papirom u pleh i odvojite papir odozgo.
Pritisnite prstima po dnu i ivicama. Pređite oklagijom vrh ivica da biste odvojili višak testa, ako ga ima, i sačuvajte ga. Viljuškom izbušite testo samo po dnu. Stavite u frižider dok pripremate nadev. Uključite rernu na 180-200 stepeni.
U posudu stavite šećer i mekani maslac. Žicom mutite dok smesa ne postane kremasta. Dodajte bademe, jaja i vanilu. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Sipajte nadev na testo i ravnomerno ga rasporedite. Poređajte kruške, krupnije isečene i pospite mrvicama testa, odvojenog od ivica.
Stavite kolač u ugrejanu rernu i pecite 25-30 minuta. Izvadite tart iz kalupa i pospite šećerom u prahu.