Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tart»Tart sa kruškama i kakaom

Tart sa kruškama i kakaom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78716k967
Tart sa kruškama i kakaom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
05/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
28 min.
Ukupno
48 min.
Porcije
12
"Neverovatan i za nepce i za oči - tart sa kruškama i kakaom - događaj za našu trpezu"

Potrebni sastojci

  • testo
  • brašno - 300 g
  • kakao - 20 g 100 % prirodan, u prahu
  • jaja - 1 komad, XL
  • šećer - 75 g, braon, u prahu
  • kravlji maslac - 150 g, hladan
  • sveže mleko - 25 ml
  • prašak za pecivo - 1 kašičica, nepuna
  • nadev
  • kruške - 2 komada (ili više, po želji)
  • limun - 1/2 komada
  • skrob - 1 kesica, 100 g, kakao
  • sveže mleko - 1 l
  • šećer - 140 g
  • čokolada - 125 g
  • voda - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Tart sa kruškama i kakaom, koji, osim što je mnogo ukusan, i efektan je. Vaši gosti će ga oceniti!

1. Pripremite kakao testo od maslaca za tart tako što u posudi prosejete brašno, kakao, prašak za pecivo i šećer u prhau. Dodajte maslac u komadićima i mrvite kod ne dobijete mrvice. U kakao mrvice od maslaca razbijte jaje, ali odvojite malo belanca za premazivanje. Sipajte i mleko i zamesite glatko testo.

2. Testo uvijte streč folijom i ostavite u frižideru na 15 minuta, nakon toga razvucite na parčetu papira za pečenje na okruglu koru približno prečnika 35 cm. Uzmite zajesno sa papirom i okrenite na kalup za klaisčni tart prečnika 28 cm. (standarnda veličina skoro svih kalupa za tart i kiš).

3. Odlepite papir i testo pritisnite da se zalepi po dnu i ivicama pleha. Ivice koje vire isecite i od njih možete pripremiti kore za ukusne tartalete, kakao keksiće, slatke korpice.

4. Napravite rupice viljuškom svuda po dnu i ivicama i koru stavite u frižider na još 15 minuta. Za to vreme ugrejte rernu na 180 stepeni.

Kruške prepolovite, oljuštite i očistite od unutrašnjih žilica i semenki. Preko iscedite sok od limuna da ne potamne.

Hladnu kakao koru za naš voćni tart namažite preostalim belancetom i pecite 18 minuta.

Pratite, i ako sredina počne da raste, probodite viljuškom i odmah će pasti.

Kad bude gotov, ostavite da se ohladi.

6. Pripremite krem od gotovog kakao skroba.

900 ml mleka sa šećerom stavite na vatru i kad tečnost bude spremna da provri, sipajte lagano u preostalih 100 ml mleka, pomešanog sa kakao skrobom. Kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne, onoliko vremena koliko je napisano na pakovanju.

7. Polovine krušaka poređajte sa prorezom na dole na hladnu koru.

Gotov krem skinite sa vatre i mešajte nekoliko minuta da ne bude previše topao. Sipajte na koru sa kruškama i ostavite da se stegne i ohladi.

Moguće je da će vam ostati malo krema, posebno ako ste koristili 3 kruške, i ako su one zauzele više mesta.

Sa ovim, ukusni tart sa kruškama i kakaom može biti gotov, ali po želji dodajte i pavlaku, orahe ili čokoladu da bude raskošnije.

Ono što sam ja uradila je: rastopila sam na pari 125 g crne čokolade sa 50 ml vode. napunila flašicu i prelila kolač sa kruškama praveći kružne oblike.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: