Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Janija»Pileći paprikaš sa suvim šljivama

Pileći paprikaš sa suvim šljivama

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k129
Pileći paprikaš sa suvim šljivama
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
28/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Jedinstveno jelo egzotičnog ukusa i lagane arome cimeta - ne možete da ga ne probate"

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 2 komada
  • plave šljive - 150 g
  • paradajz pire - 2 kašike
  • crni luk - 400 g
  • arpadžak - 100 g
  • ulje - 3 kašika
  • maslac - 1 kašika
  • brašno - 30 g
  • belo vino - 50 ml
  • beli luk - 2 čena
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber - 10 zrna
  • lovorov list - 2 komada
  • ljute paprike - 1 - 2 komada, po želji
  • so - po ukusu
  • peršun - za posipanje
  • cimet - 1 štapić
  • za bujon
  • voda - 1 litar
  • biber - u zrnu
  • lovorov list - 1 komad
  • šargarepa - 1 komad
  • koreni od peršuna - 1 vezica
  • majčina dušica - 3 - 4 struka, sveža
* merne jedinice

Način pripreme

Stavljamo pileće meso u šerpu sa hladnom vodom. Dodajemo sastojke za bujon u kuvamo batake dok ne budu polu gotovi.

Nakon što se ohlade, procedimo bujon i odvajamo meso od kosti u male komadiće.

U zagrejanu biljnu masnoću i maslac stavljamo očišćen i na kriške isečen crni luk. Maslac obogaćuje njegov ukus. Sotiramo, dok ne omekša i dodajem u njega očišćen arpadžik.

Deglaziramo vinom i nastavljamo da mešamo, dok alkohol ne ispari.

Slede i ostali sastojci u pileći paprikaš - komadići mesa, brašno, rastvoreno u malo hladne vode, aleva paprika i biber, lovorov list, beli luk, so i ljute paprike (za ljubitelje pikantnog), koje dodajemo u jelo nakon oko 5-7 minuta od dinstanja luka.

Prelivamo vrućim pilećim bujonom i ostavljamo jelo da se kuva na umerenoj vatri još 6-10 minuta. Meso je skuvano i toplotna obrada jela je kraća.

Na kraju dodajemo natopljene plave šljive, paradajz pire, i štapić cimeta (po želji).

Njegovo prisustvo daje egzotičan ukus paprikašu, dopunjuje slatkastu notu plavih šljiva.

Delimo i još jednu varijantu za njihovo serviranje sa jelom od piletine.

Natopimo plave šljive u belom vinu oko 4 sata. Ocedimo i stavljamo u zagrejan tiganj sa kašikom maslaca i štapićem cimeta.

Dok karamelizujemo voće, maslac upija aromu cimeta. Dodajemo šljive u paprikaš pred kraj toplotne obrade. Ukus je takođe božanstven.

Serviramo jelo sa peršunom isečenim na sitno, seoskim hlebom za umakanje i čašom ohlađenog vina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: