Način pripreme
Očistite salatu i iskidajte, stavite u posudu. Dodajte opran čeri paradajz, isečen na pola, isečene masline, iseckan mladi luk.
Dodajte bejbi mocarelu i začinite maslinovim uljem, solju po ukusu, sveže iskidanim listovima bosiljka i malo balsamika po ukusu. Promešajte i servirajte odmah.
Salata uvek trpi promene, možete dodati i zapečene komadiće slanine, krutone sa parmezanom, sveže pečurke, isečene na tanke, skoro providne kriške ili koamde avokada.
Poreklo čeri paradajza je iz Južne Amerike. Na prvi pogled su sitna vrsta običnog, kultivisanog paradajza. Ali prema botacini oni su u vezi sa predcima običnog paradajza, ali nisu apsolutno jednaku. Može se prihvatiti da su rođaci.
Još se zovu i trešnjice, slađi su od velikog paradajza. Donešeni su u Evropu od strane konkistadora i bili su veličine današnje sorte čeri paradajza, a sadašnju veličinu su dostigli nakon godina kultivisanja.
Veličina čeri paradaza varira od trešnjice do loptice za golf, a oblik je od sferičnog do duguljastog.