Način pripreme
Brašno se obavezno proseje bar dva- tri puta kroz sito, da se ubaci vazduh u njega i da testo bude vazdušasto.
U posudi sa pola mlake vode se rastvara kvasac, dodaje se maslinovo ulje, šećer i dobro se promeša. Uy neprestano mešanje postepeno se dodaje brašno, voda i sasvim na kraju se dodaje so, da ne bi stvorla reakciju i da ne bi neutralisala kvasac.
Meko i lepljivo testo se mesi rukama i prebacuje se u posudu namazanu maslinovim uljem, uvija se streč folijom (da se izbegne pojava korice), ostavlja se na toplom oko 40 minuta da naraste i podigne se.
Nakon što je testo naraslo podeli se na 6 lopti i svaka se dobro zamesi sa brašnom koliko upije.
Lopte se zavijaju vlažnom krpom i ostavljaju se još 15-20 minuta. Za 1 veliku picu neophodna je jedna lopta, druge se čuvaju u frižideru.
Lopta testa se razvija pomoću oklagije na nabrašnjenoj radnoj površini, a po krajevima se pravi rub. Testo ne treba da beži i da se savija kad ga stavimo u namazanu i brašnom posutu posudu za pečenje. Ako beži znači da mo treba još brašna.
Pica se posipa čubrom i bosiljkom, preliva se sa malo maslinovog ulja i peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, na srednjoj rešetki i uključenom ventilatoru oko 5 minuta.
U posudi se umute krem sir, mlevena slačica, mirođija i pavlaka za kuvanje i pica se maže dobijenom smesom. Odozgo se poređaju parčići slanine, krugovi topljenog dimljenog sira, masline odvojene od koštica i isečene, mladi luk isečen na krugove.
Pica se odozgo posipa kačkavaljem ravnomerno i vraća se u rernu na još 5-6 minuta.