Bonapeti.rs»Recepti»Pica»Domaća pica bela fantazija

Domaća pica bela fantazija

ZoriZori
Guru
8932865k
Domaća pica bela fantazija
Fotografije: Zori
2 / 12
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Nismo je slučajno nazvali fantazija, bedna vam je fantazija koliko je ukusna"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 1 kg
  • kvasac - 40 g, kocka
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 25 g
  • voda - 500 ml, mlaka
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • za picu
  • kačkavalj - 150 g, narendan
  • topljeni sir - 1 pakovanje, dimljeni
  • pavlaka za kuvanje - 1/2 šolje
  • krem sir - 1/2 pakovanja
  • slanina - 200 g, dimljena
  • masline - 20 komada, crne
  • mirođija - 1 kašičica (osušena)
  • čubar - 1 kašičica
  • slačica - 1 prstohvat
  • mladi luk - 1 struk
  • maslinovo ulje - 3 kašike, za poispanje
  • brašno - 100 g, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno se obavezno proseje bar dva- tri puta kroz sito, da se ubaci vazduh u njega i da testo bude vazdušasto.

U posudi sa pola mlake vode se rastvara kvasac, dodaje se maslinovo ulje, šećer i dobro se promeša. Uy neprestano mešanje postepeno se dodaje brašno, voda i sasvim na kraju se dodaje so, da ne bi stvorla reakciju i da ne bi neutralisala kvasac.

Meko i lepljivo testo se mesi rukama i prebacuje se u posudu namazanu maslinovim uljem, uvija se streč folijom (da se izbegne pojava korice), ostavlja se na toplom oko 40 minuta da naraste i podigne se.

Nakon što je testo naraslo podeli se na 6 lopti i svaka se dobro zamesi sa brašnom koliko upije.

Lopte se zavijaju vlažnom krpom i ostavljaju se još 15-20 minuta. Za 1 veliku picu neophodna je jedna lopta, druge se čuvaju u frižideru.

Lopta testa se razvija pomoću oklagije na nabrašnjenoj radnoj površini, a po krajevima se pravi rub. Testo ne treba da beži i da se savija kad ga stavimo u namazanu i brašnom posutu posudu za pečenje. Ako beži znači da mo treba još brašna.

Pica se posipa čubrom i bosiljkom, preliva se sa malo maslinovog ulja i peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, na srednjoj rešetki i uključenom ventilatoru oko 5 minuta.

U posudi se umute krem sir, mlevena slačica, mirođija i pavlaka za kuvanje i pica se maže dobijenom smesom. Odozgo se poređaju parčići slanine, krugovi topljenog dimljenog sira, masline odvojene od koštica i isečene, mladi luk isečen na krugove.

Pica se odozgo posipa kačkavaljem ravnomerno i vraća se u rernu na još 5-6 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: