Bonapeti.rs»Recepti»Pica»Domaća pica Paparaci

Domaća pica Paparaci

ZoriZori
Guru
7292375k218
Domaća pica Paparaci
Fotografije: Zori
1 / 11
03/08/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
4
"Pica kao sa fotografije - odatle dolazi i ime"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • kvasac - 40 g, kockica
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 25 g
  • voda - 500 ml (mlaka)
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • kačkavalj - 150 g (izrendan)
  • salama - 150 g, pikantna, lukanka (naseckana na kolutiće)
  • šunka - 200 g, pileće
  • paradajz pire - 200 g (za picu)
  • masline - 20 komada, crne
  • maline - 20 komada, zelene
  • čubar - 1/2 kašičice (osušen)
  • beli luk - 1 čen (presovan)
  • mladi luk - 1 struk
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike, za posipanje
  • brašno - 100 g, za posipanje radne površine
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno obavezno mora da se proseje barem dva - tri puta kroz sito kako bi se ubacio vazduh u njega i testo da postane vazdušasto.

U posudi sa polovinom mlake vode se ostopi kvasac, dodaje se maslinovo ulje, šećer i lepo se izmeša. Postepeno se dodaje brašno uz neprestano mešanje, ostala voda i na kraju so da ne bi napravilo reakciju i da ne neutralizuje kvasac.

Umesi se rukama meko i lepljivo testo i prebacuje se u posudu podmazanu maslinovim uljem, uvija se streč folijom (kako bi se izbegla pojava korice), ostavlja se na toplom na otprilike 40 minuta da naraste i nadođe.

Gotovo testo, ako se zatvori u hermetičkoj posudi i drži se u frižideru, može da se koristi u roku od 24 sata kako za pravljenje pice, tako i za hleb.

Kada je testo nadošlo, deli se na 6 lopti i svaka se razmesi dobro sa brašnom koliko je potrebno da upije. Loptice se uvijaju vlažnom krpom i ostavljaju se na još 15-20 minuta. Za 1 veliku picu potrebna je jedna lopta, druge se stavljaju u frižider.

Lopta testa se razvija oklagijom na nabrašnjenoj površini tako što se po kraju pravi rubić.

Testo ne sme da beži i da se savija kada ga stavimo u nauljenu i nabrašnjenu tepsiju. Ako beži, znači da mu treba još brašna.

Pomešamo paradajz pire sa presovanim čenovima belog luka i 1 supenom kašikom maslinovog ulja i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na MAX (od 200 do 300 stepeni) prema mogućnostima rerne, na srednjoj rešetci i sa uključenim ventilatorom.

Što je veća temepratura, to je bolje. Peče se dok ne bude gotovo, dok ne postane hrskava - otprilike 15 minuta (na temperaturi rerne od 240 stepeni). Seče se na porcione komade i servira se vruća sa dobro ohlađenim pivom.

Domaća pica Paparaci je veoma ukusna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anita
Anita
Super
11.08.2022 21:18