Dedin sudžuk

Martina TrakovaMartina Trakova
Početnik
5212479
Dedin sudžuk
Fotografije: Martina Trakova
1 / 5
11/09/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
25
"Ne zna samo baba kako se kuva, deda nas je počastio sa ovim neverovatnim sudžukom, i recept nam je dao"

Potrebni sastojci

  • goveđe meso - 5 kg, bivolje meso
  • so - 125 g (po 25 g na 1 kg mesa)
  • biber - 12.5 g
  • kumin - 10 g, mleveni
  • šećer - 5 g
  • šalitra - 5 g
  • iznutrice - nekoliko suvih creva, goveđih
* merne jedinice

Način pripreme

Meso se očisti od kostiju i žila i iseče se na komade po 150 grama. Soli se i melje se na krupno u mašini za meso. U mleveno meso se dodaju i drugi začini.

Zamesi se dobro i ostavlja se na hladnom tokom tri dana. Nakon toga se melje u mašini za meso na sitno i pune se goveđa creva, prethodno natopljena u toploj vodi 1 sat.

Napunjena creva se vezuju kanapom i formiraju se potkovice. Sudžuci mogu da se konzumiraju sušeni i pečeni.

Sušenje sudžuka traje oko 30 dana. Za to vreme povremeno se rolaju i presuju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: