Način pripreme
TIkvice se oljušte i svaka se iseče na tri parčeta u obliku panja, debljine oko 4 centimetra.
Stavljaju se u šerpu, prelivaju se hladnom vodom i malo soli, kuvaju se 6 minuta, vade se i dobro se ocede od vode. Malok kašikom se izdube otvori u sredini svakog parčeta.
Izdubljeni deo se iseče na sutno u posudu, dodaje se namrvljeni sir, isečena na sitno sveža mirođija, malo soli jer je i sir slan, biber i istucan čen belog luka.
Meša se i punimo tikvice malom kašikom. Svaka traka slanine se iseče na pola po dužini i lentama se obavijaju panjevi tikvica, može da se probode čačkalicom.
Poređaju se u namazanu posudu za pečenje i peku se u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni 30 minuta. Vade se i na svaku se stavlja narendan kačkavalj.
Vraćaju se u rernu da se kačkavalj blago zapeče i vadi se u tanjir. Serviramo sa mlečnim sosom ili svežim povrćem. Brzo i ukusno toplo predjelo od tikvica.