Način pripreme
Počnite sa patldižanom, isecite ga na tanke i duge trake, posolite i ostavite 30 minuta da omekšaju. Potopite krišku suvog hleba u mleko da ga upije, izrendajte luk i beli luk i pomešajte mleveno meso tako što ga sjedinite sa svim sastojcima za njega.
Na ugrejanom, rebrastom tiganju propržite patlidžan, prethodno svaku trakicu potopiteu ulje i stavite u tiganj. Pržie 3-4 minuta sa jedne, a posle sa druge strane, stavite ih u posudu sa poklopcem da se popare i omekšaju.
Uzmite tanjir, stavite dve trake patlidžana, ukrštene, oblikujte ćuftu malo veću od oraha i stavite u sredinu ukrštene trakice. Uvijte prvo sa jedne, posle sa druge strane, učvrstite čačkalicom za zube da buste dobro učvrstili spoj patlidžana i zabodite na nju parče paradajza. Poređajte ovako obikovane ćufte u pleh.
Napravite sos od paradajza od oljuštenog i izrendanog paradajza, ulja, šećera i soli po ukusu. Kuvajte sos oko 10 minuta na tihoj vatri, pospite bosiljkom, promešajte i prelijte pripremljeno jelo.
Stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 35-40 minuta.
Super ukusan kebap iz turske kuhinje!