Način pripreme
U maloj šerpi ugrevamo pomešano sveže mleko i tečnu pavaku. Dodajemo tri supene kašike šećera i smesu periodično mešamo.
Kad se šećer rastopi, pre nego što smesa provri, skidamo šerpu sa vatre.
Jednu kesicu želatina potpoimo u 50 ml vode da nabrubri, dok se mleko i pavlaka ugrevaju. Želatin dodajemo kad se malo ohlade. Mešamo da se potpuno rastopi, nakon toga mlečnu smesu rasporedimo u šolje ili kalupe, prethodno namazane.
Kalupe stavljamo u frižider da se stegne panakota. Ja sam stavila u zamrzivač da se ubrza proces hlađenja.
Za to vreme operemo jagode i sameljemo u blenderu. Ostavljamo nekoliko ukrasa za desert. Mlevene jagode prebacujemo u šerpu, posipamo preostalim šećerom i takođe ugrevam dok se šećer ne rastopi.
U smesu od jagoda dodajemo prethodno potopljen želatin.
Smesu od jagoda promešamo i ostavljamo da se ohladi. Hladnu rasporedimo u kalupe sa panakotom, koja bi trebalo da se već stegla.
Desert ponovo ostavljamo da se ohladi.
Prilikom serviranja kalupe okrećemo na tanjir, ukrašavamo svežim jagodama i svežom mentom.