Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Panakota»Panakota od jagoda

Panakota od jagoda

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8923243k
Panakota od jagoda
Fotografije: Albena Asenova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
3 min.
Ukupno
8 min.
Porcije
6
"Nežna kao poljubac, kojeg ste bili žedni"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 250 ml
  • tečna pavlaka - 250 ml
  • šećer - 6 supeni kašika
  • vanila - 1 komad
  • jagode - 400 g, sveže
  • želatin - 2 kesice, po 10 g
  • menta - za dekoraciju
* merne jedinice

Način pripreme

U maloj šerpi ugrevamo pomešano sveže mleko i tečnu pavaku. Dodajemo tri supene kašike šećera i smesu periodično mešamo.

Kad se šećer rastopi, pre nego što smesa provri, skidamo šerpu sa vatre.

Jednu kesicu želatina potpoimo u 50 ml vode da nabrubri, dok se mleko i pavlaka ugrevaju. Želatin dodajemo kad se malo ohlade. Mešamo da se potpuno rastopi, nakon toga mlečnu smesu rasporedimo u šolje ili kalupe, prethodno namazane.

Kalupe stavljamo u frižider da se stegne panakota. Ja sam stavila u zamrzivač da se ubrza proces hlađenja.

Za to vreme operemo jagode i sameljemo u blenderu. Ostavljamo nekoliko ukrasa za desert. Mlevene jagode prebacujemo u šerpu, posipamo preostalim šećerom i takođe ugrevam dok se šećer ne rastopi.

U smesu od jagoda dodajemo prethodno potopljen želatin.

Smesu od jagoda promešamo i ostavljamo da se ohladi. Hladnu rasporedimo u kalupe sa panakotom, koja bi trebalo da se već stegla.

Desert ponovo ostavljamo da se ohladi.

Prilikom serviranja kalupe okrećemo na tanjir, ukrašavamo svežim jagodama i svežom mentom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: