Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Panakota»Panakota od bosiljka sa jagodama i tartom od maslaca

Panakota od bosiljka sa jagodama i tartom od maslaca

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Panakota od bosiljka sa jagodama i tartom od maslaca
Fotografije: marcheva14
1 / 7
07/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
10
"Život je previše kratak, zato ukoliko je desert ova panakota u tartu od maslaca, počnite direktno od njega"

Potrebni sastojci

  • Tart od maslaca
  • maslac - 110 g, sobna temperatura
  • šećer u prahu - 30 g
  • jaja - 1 komad, L
  • brašno 00 - 160 g
  • bademovo brašno - 50 g
  • so - 1/4 kašičice
  • sveže mleko - 15 ml, hladno
  • Panakota
  • sveže mleko - 160 ml
  • pavlaka - 160 ml, 30%
  • želatin - 5 g (1 kašičica)
  • voda - 30 ml, hladna
  • šećer - 50 g, kristal
  • bosiljak - 7 g, sveži listovi (velika šaka listova)
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • Žele od jagode
  • jagode - 300 g
  • šećer - 50 g, kristal
  • limunov sok - 1 supena kašika
  • želatin - 5 g
  • voda - 30 ml, hladna
  • Dekoracija
  • jagode - sveže
  • med - za premazivanje voća
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni;

Metalni tart, blago nauljen i prekriven brašnom, 30/12 cm.

U posudi se umuti maslac i šećer da se dobije krem, otprilike 5-6 minuta. Dodaje se jaje i ponovo se muti dok ga ne upije smesa od maslaca.

Brašno se meša sa bademovim brašnom i solju i u porcijama se dodaje u smesu, meša se drvenom kašikom. Na kraju se dodaje hladno mleko i meša se da se dobije grubo testo. Stavlja se u foliju, oblikuje se u pločicu i ostavlja se na 30-40 minuta u frižideru.

Ohlađeno testo se stavlja na papir za pečenje i prekriva se svežom folijom. Razvija se oklagijom u pravougaonik 20/40 cm.

Skida se folija i pomoću papira se stavlja u kalup za tart. Oblikuje se dno i zidovi po rebrima. Izbocka se viljuškom i prekriva se papirom za pečenje i puni se prelicama za pečenje ili zrncima pasulja.

Peče se na 180 stepeni 20 minuta.

Vadi se iz rerne, skida se papir sa perlicama / zrnicma pasulja i dopeče se još 20-25 minuta.

Vadi se iz rerne i hladi se, na vadi se iz metalnog tarta.

Žele od jagode

Želatin se natopi u hladnoj vodi kako bi nabubrio, na 10-15 minuta. Ostavlja se sa strane.

Jagode se seku na komade i sipaju se u kaserolu sa šećerom, dodaje se limunov sok, promeša se. Stavljaju se na umerenu ringlu da provri smesa, na 5 minuta. Vreme se račun nakon što smesa provri. Skida se sa ringle, smesa se pasira dok se ne dobije gladak sos. Procedi se kroz finu cediljku.

Nakon toga se dodaje želatin u sos od jagoda, meša se dok se ne istopi. Hladi se do sobne temperature i sipa se na ispečenu ploču od maslaca. Ostavlja se u frižideru dok se ne stegne.

Panakota

Ostala količina želatina, 5 g, se natopi u hladnu vodu kako bi nabubrio. Ostavlja se sa strane. U kaserolu se sipa sveže mleko, pavlaka, šećer i iskidani listovi bosiljka. Stavlja se na umerenu ringlu da se smesa zagreje, ali da ne ključa.

Skida se sa ringle i procedi se kroz finu cediljku, dodaje se vanila. Dodaje se nabubreli želatin, meša se dok se ne rastopi. Smesa se sipa u ploču na stegnuti žele od jagoda. Ponovo se ostavlja u frižideru dok se ne stegne, na otprilike 4 sata.

Dekoracija

Jagode se operu i osuše. Seku se na polovine, zajedno sa njihovim drškicama. Ređaju se na stegnutu mlečnu smesu. Četkicom se lagano premazuju medom, kako bi imali odsjaj i kako bi se duže vreme čuvali sveži.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: