Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Tiramisu»Tiramisu sa kondenzovanim mlekom

Tiramisu sa kondenzovanim mlekom

Petya ToskovaPetya Toskova
Pomoćnik kuvara
5619287
Tiramisu sa kondenzovanim mlekom
Fotografije: Petya Toskova
4 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
16
"Neverovatno ukusan desert sa kondenzovanim mlekom - tiramisu, prste da poližeš"

Potrebni sastojci

  • ZA KORU
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 80 g
  • esencija - 1 ampukla ruma
  • so - 1 prstohvat
  • brašno - 100 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • kakao - 1 supena kašika
  • vanila - 1 komad
  • ZA SIRUP
  • sveže mleko - 100 ml
  • šećer - 1 supena kašika
  • kakao 1 supena kašika
  • amareto - 1 supena kašika
  • ZA KREM
  • maskarpone - 250 g
  • šećer - 100 g
  • amareto - 3 supene kašike
  • tečna pavlaka - 200 ml, slatka
  • piškote - 100 g
  • kakao - za posipanje
  • čokolada - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Za koru:

Umutimo jaja mikserom dok ne pobele. Dodajemo šećer, vanilu i so. Mutimo mikserom na minimalnoj brzini. Prosejemo brašno zajedno sa kakaom i praškom za pecivo i dodajemo u smesu od jaja iz dva puta, mutimo mikserom na niskoj brzini na kratko vreme, koliko da dobijemo glatku smesu. Treba da dobijemo mekan krem.

U kalup za tortu stavljamo papir za pečenje i namažemo malo, sipamo smesu za koru. Ugrevamo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni.

Stavljamo koru da se peče dok ne bude gotova. Gotovu koru odmah vadimo iz kalupa. Papir takođe odvajamo od kore odmah. Ostavljamo da se ohladi.

Za sirup:

U odgovarajućoj šerpi pomešamo sveže mleko, šećer i kakao i uz neprestano mešanje ostavljamo na vatri da provri. Dodajemo kakao i amareto.

Za krem:

Umtimo kratko pavlaku na niskoj brzini miksera, dodajemo šećer i amareto i nastavljamo da mutimo dok ne postane mekana.

U drugu posudu stavljamo maskarpone i mutimo mikserom i u njega dodajemo kondenzovano mleko. Postepeno ga dodajemo zato što će maskarpone biti tečan ako preteramo sa količinom. Dodajemo pavlaku u maskarpone i mešamo spatulom da ne padne smesa.

U kalupu za tortu sa obručem stavljamo hladnu koru i prelivamol je polovinom sirupa.

Namažemo polovinom mekanog krema i u preostali deo sirupa na trenutak potopimo piškote i ređamol na krem, odozgo završavamo drugom polovinom krema.

Torta treba da se hladi u frižideru minimum 5 sati, nakon toga odvajamo obruč i posipamo kakaom i rendanom čokoladom. Za svežinu možemo poređati kajsije za ukras.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: