Način pripreme
Mleko koje sam koristila je domaće kozje mleko.
U visoku i široku šerpu stavljamo sveže mleko i šećer (po želji možemo dodati jedan štapić cimeta i da sastružemo jedan štapić vanilu). Stavljamo na vatru i ugrevamo, kad provri skidamo i dodajemo sodu, promešamo.
Moguće je da če smesa nadoći, zato nam je potrebna visoka šerpa. Ponovo vraćamo na vatru i kuvamo na tihoj vatri - kod mene 6 ili 7 stepeni na ringlu. Smesa treba da vri, a ne da se krčka.
Poželjno je da ne ostavljamo smesu bez nadzora (nekoliko puta su me tražili), da bismo mešali, inače počinje da prska.
Na mnogo sajtova piše da se smesa zgusne za sat, sat i po. Kod mene je bila gotova za 30-40 minuta, ali to je zasluga visokog procenta masti domaćeg mleka.
Na slikama u galeriji se vidi kada je smesa gotova, prilikom mešanja se vidi dno. Onda skidamo sa vatre i brzo premestimo sos u drugu posudu. Krajnji sastojak je oko 350-400 g.
Ovako pripremljen dulce de leche čuvamo u frižideru do 1 mesec, možemo ga koristiti za pravljenje raznih slatkiša ili da ga jedemo kašikom.
Informacija: U ruskim sajtovima piše da je sos napravljen sa kozijim mlekom i zato se zove kaheta, a sa kravljim kuvano kondenzovano (dulce de leche), zato sam ga tako nazvala.