Način pripreme
1. Pripremamo dva okrugla kalupa za pečenje prečnika 20-24 cm. Obložimo dno papirom za pečenje. Uključujemo rernu da se ugreva na 180 stepeni.
2. Za kore umutimo maslac sa šećerom dok ne pobeli. Dodajemo jedno po jedno jaje i umutimo na mekan krem.
3. Sipamo sok od limuna, sirće, sodu, vanilin šećer i maline, izgnječene na pire. Sipamo i sveže mleko.
4. U smesu prosejemo brašno sa praškom za pecivo i mutimo kratko dok ne dobijemo homogenu smesu.
Ako želimo da torta ima zasićenu crvenu boju, dodajemo poslastičarsku boju. U princupu prava torta Crveni somot je nazvana tako zbog crvenkaste nijanse koja se dobija od reakcije sode i kakaa. Vremenom, želja za zasićenijom crvenom bojom iziskivala je dodatak poslastičarske boje za bolji efekat.
5. Smesu za kore ravnomerno rasporedimo, u jednakim delovima, u dva pripremljena kalupa i pečemo oko 30 minuta. Kad izvadimo iz rerne ostavljamo na rešetku da se potpuno ohlade. Ako koristimo kalup prečnika 20 cm i ako su kore deblje možemo ih iseći i dobiti 4, da bi torta bila viša.
6. Umutimo krem sir sa šećerom u prahu. Posebno umutimo pavlaku sa vanilom na mekan krem. Sipamo je u krem sir i mešamo laganim pokretima u krug dok ne dobijemo homogenu smesu. Stavljamo u frižider da se stegne.
7. Izbušimo jednu koru viljuškom i prelivamo sirupom od ugrejanog svežeg m leka i likera od maline. Ostavljamo da se ohladi.
8. Da bismo sastavili tortu, prelivenu koru obilno namažemo kremom. Odozgo stavljamo drugu, takođe je natopimo mlekom i likerom (po želji možemo ostaviti i suvu). Ukoliko imamo 4 kore manjeg prečnika, ređamo na isti način - kora/krem.
9. Sa preostalim kremom obilno namažemo celu tortu i odozgo ukrasimo malinama.
Neka vam je slatko!