Torta Somot od maline

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Torta Somot od maline
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 12
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
12
"Život je previše kratak da biste brinuli o kilogramima i kalorijama, zatvorite oči i uživajte u ovom savršenstvu od maline"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • brašno - 330 g
  • jaja - 2 komada, XL
  • šećer - 270 g
  • maslac - 110 g, mekan
  • vanilin šećer - 15 g
  • sveže mleko - 280 ml
  • maline - 100 g, zrele
  • sok od limuna - 15 ml
  • sirće - 1 supena kašika
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • prašak za pecivo - 1 supena kašika (oko 15 g)
  • kakao - 15 g, prirodan, u prahu
  • poslastičarska boja - crvena, po želji
  • za krem
  • krem sir - 440 g, tip filadelfija
  • pavlaka - 500 ml, poslastičarska, nezaslađena
  • šećer u prahu - 200 g
  • vanila - 2 kesice
  • za sirup
  • sveže mleko - 130 ml
  • liker od maline - 70 ml
  • za ukras
  • maline - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pripremamo dva okrugla kalupa za pečenje prečnika 20-24 cm. Obložimo dno papirom za pečenje. Uključujemo rernu da se ugreva na 180 stepeni.

2. Za kore umutimo maslac sa šećerom dok ne pobeli. Dodajemo jedno po jedno jaje i umutimo na mekan krem.

3. Sipamo sok od limuna, sirće, sodu, vanilin šećer i maline, izgnječene na pire. Sipamo i sveže mleko.

4. U smesu prosejemo brašno sa praškom za pecivo i mutimo kratko dok ne dobijemo homogenu smesu.

Ako želimo da torta ima zasićenu crvenu boju, dodajemo poslastičarsku boju. U princupu prava torta Crveni somot je nazvana tako zbog crvenkaste nijanse koja se dobija od reakcije sode i kakaa. Vremenom, želja za zasićenijom crvenom bojom iziskivala je dodatak poslastičarske boje za bolji efekat.

5. Smesu za kore ravnomerno rasporedimo, u jednakim delovima, u dva pripremljena kalupa i pečemo oko 30 minuta. Kad izvadimo iz rerne ostavljamo na rešetku da se potpuno ohlade. Ako koristimo kalup prečnika 20 cm i ako su kore deblje možemo ih iseći i dobiti 4, da bi torta bila viša.

6. Umutimo krem sir sa šećerom u prahu. Posebno umutimo pavlaku sa vanilom na mekan krem. Sipamo je u krem sir i mešamo laganim pokretima u krug dok ne dobijemo homogenu smesu. Stavljamo u frižider da se stegne.

7. Izbušimo jednu koru viljuškom i prelivamo sirupom od ugrejanog svežeg m leka i likera od maline. Ostavljamo da se ohladi.

8. Da bismo sastavili tortu, prelivenu koru obilno namažemo kremom. Odozgo stavljamo drugu, takođe je natopimo mlekom i likerom (po želji možemo ostaviti i suvu). Ukoliko imamo 4 kore manjeg prečnika, ređamo na isti način - kora/krem.

9. Sa preostalim kremom obilno namažemo celu tortu i odozgo ukrasimo malinama.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: