Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Svinjsko Varivo»Kuvana svinjetina sa povrćem u đuvečari

Kuvana svinjetina sa povrćem u đuvečari

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k126
Kuvana svinjetina sa povrćem u đuvečari
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
15/02/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
5
"Svinjetina bogatog ukusa, koja se jede hladna - da li smo vam privukli pažnju"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 600 g, od plećke
  • bujon od kostiju - 1 litar /teleći/
  • krompir - 200 g, svež, bejbi
  • luk - 150 g, crni
  • boranija - 100 g
  • paprike - 1 komad, crvena
  • paprike - 1 komad, žuta
  • paradajz pire - 50 ml
  • lovorov list - 2 komada
  • ulje - 1/2 šolja za kafu, biljno
  • konjak - 3 supene kašike
  • biber - 2 prstohvat, u zrnu
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Meso operemo, osušimo i isečemo žilica i masnoće. Isečemo na komade srednje veličine. Mariniramo u malo vode u koju dodajemo konjak.*

Stavljamo u posudu sa hladnim želiranim bujonom. *

Kad provri skidamo penu i kuvamo dok meso ne omekša. Krompir dobro operemo, kuvamo sa korom /ipak je mlad/. Izabrala sam bejbi, ali ako je veći isečemo ga na dva dela. Šargarepu i paprike sečemo na trakice, i na kriške.

Luk krupnije sečemo. Bujon procedimo. U glinenu posudu stavljamo meso i pripremljeno povrće. Boraniju i isečene trakice zavežemo koncem. Njihova funkcija je da aromatizuje i obogati kuvano jelo.

Prelivamo bujonom, posolimo, dodajemo paradajz pire i začine - lovorov list i biber u zrnu. Po želji možemo dodati i suvu ljutu papriku. Kuvamo na tihoj vatri dok se povrće ne skuva. Serivramo toplo sa komadom seoskog crnog hleba.

* Ako nemamo bujon, kao alternativu možemo dodati vodu ili kupovni teleći. Ovaj recept je karakteričan za rusku kuhinju. Tamo se bujon od kostiju poštuje, a i njegovi kvaliteti ukusa se obogaćuju, zato što je cenjen izvor mineralnih soli, sadrži ceo kompleks vitamina B, u tom broji u holin itd.

* U marinadu dodajem konjak zato što meso postaje krto i sočno, skuva se brže.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: