Način pripreme
Meso operemo, osušimo i isečemo žilica i masnoće. Isečemo na komade srednje veličine. Mariniramo u malo vode u koju dodajemo konjak.*
Stavljamo u posudu sa hladnim želiranim bujonom. *
Kad provri skidamo penu i kuvamo dok meso ne omekša. Krompir dobro operemo, kuvamo sa korom /ipak je mlad/. Izabrala sam bejbi, ali ako je veći isečemo ga na dva dela. Šargarepu i paprike sečemo na trakice, i na kriške.
Luk krupnije sečemo. Bujon procedimo. U glinenu posudu stavljamo meso i pripremljeno povrće. Boraniju i isečene trakice zavežemo koncem. Njihova funkcija je da aromatizuje i obogati kuvano jelo.
Prelivamo bujonom, posolimo, dodajemo paradajz pire i začine - lovorov list i biber u zrnu. Po želji možemo dodati i suvu ljutu papriku. Kuvamo na tihoj vatri dok se povrće ne skuva. Serivramo toplo sa komadom seoskog crnog hleba.
* Ako nemamo bujon, kao alternativu možemo dodati vodu ili kupovni teleći. Ovaj recept je karakteričan za rusku kuhinju. Tamo se bujon od kostiju poštuje, a i njegovi kvaliteti ukusa se obogaćuju, zato što je cenjen izvor mineralnih soli, sadrži ceo kompleks vitamina B, u tom broji u holin itd.
* U marinadu dodajem konjak zato što meso postaje krto i sočno, skuva se brže.