Viršle cveće

21/02/2019
"Cveće za tebe i cveće za mene Hajde na ukusne domaće doručke!"
Priprema100 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno125 min.
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano377
  • Pregledi tokom meseca9
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 300 ml
  • kvasac - 1 komad, svu (7 g)
  • brašno - 500 g
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • viršle - 12 - 14 komada
  • maslac - 50 g
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

U ugrejano mleko stavljamo ravnu supenu kašiku šećera i kesicu kvasca. Ostavljamo na oko 10 minuta.

U veliku posudu umutimo jaje i belance od jednog (1 žumance ostavljamo ostavljamo za premazivanje) i kašičicu soli. Sipamo kvasac i počinjemo da mešamo drvenom kašikom i postepeno sipamo brašno, Može da upije malo brašna. Zamesite testo i onda dodajte maslac na sobnoj temperaturi. Premesite još malo da upije maslac i ostavite na oko 30 minuta.

Odsečemo komade od testa, manje-više veličine loptice za golf. Razvijemo na namazanoj radnoj površini i namazanom oklagijom, ne sa brašnom. Razvučemo viršle tako da je uvijemo oko tri puta. Koristimo tanke virške i ne mnogo duge. Ako sa strane ostane testa, možemo iseći.

Nakon što uvijemo viršlu, isečemo je, ali ne dole, sa jedne strane ostaje neisečeno testo, na 4 ili 5 mesta tako da komadi budu jednaki. Sa 4 proreza dobijamo cvet koji nema viršle u sredini, lakši su i teže se deformišu prilikom pečenja.

Dva spoljašnja komada stavljamo jedan preko puta drugog u krst, a ostale okrećemo na gore. Pritiskamo da se oblikuje svet.

Stavljamo u pleh, obložen papirom za pečenje i namažemo uljem. U žumancem stavljamo malo ulja i premažemo. Ostavljamo na oko 5-10 minuta i pečmo u ugrejanoj rerni na 200 stepeni bez ventilatora. Po želji možete posuti susamom pre pečenja.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar