Način pripreme
Rerna - 180 stepeni:
Ravan pleh, obložen papirom za pečenje.
U velikoj posudi pomešajte maslac i šećer u prahu, napravite mrvice. Dodajte jaje i mešajte rukom, dodajte skrob, vanilu i ponovo mešajte rukom. U delovima dodajte brašno i prašak za pecivo.
Zamesite testo koje treba da bude glatko, da se ne lepi i da se sa njim lepo radi. Ako je testo previše lepljivo, možete dodati 1 supenu kašiku bršašna ili obrnuto, ako je previše suvo, kao kod mene, dodajte 1 kašičicu ledene vode. Sve zavisi od veličine jajeta.
Da bi vam bilo lakše, podelite testo na dva dela. Razvucite oklagijom oko 5 mm. Ako se lepi po oklagiji, pospite je sa malo brašna. Isecite oblike uz pomoć metalnog kalupa u obliku cveta. U sredini isecite malim kalupom da se stvori rupica.
Isečene keksiće poređajte u ravan pleh, obložen papirom za pečenje na tastojanju jedan od drugog zato što će prilikom pečenja da se razlivaju.
Isečke saberite, razvucite i oblikujte ponovo.
U isečenu malu rupu svakog cvea stavi po jednu cvetnu dražeju /cvetnu perlu, kao mali tučak. Uskršnje keksiće lagano pritisnite.
Pecite prolećne uskršnje keksiće na 180 stepeni ne više od 8-9 minuta.
Keksići treba da ostanu beli.