Dijetetska zelena salata sa avokadom i vinegretom od meda i senfa

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
25/03/2019
"Aromatična salata sa brigom za figuru "
Priprema20 min.
Ukupno20 min.
Porcije1
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano226
  • Pregledi tokom meseca7
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za jednu porciju
  • zelena salata - 4 lista
  • poljska salata - 1 šaka (klice)
  • mladi luk - 2 struka, zeleni deo
  • avokado - 1/2 komada
  • zelene masline - 5 - 6 komada, bez koštica
  • bademi - sirovi
  • grejpfrut - 3 - 4 parčića
  • klice - 2 supene kašike, od lucerke
  • limun - 1 supena kašika, sok od voća
  • za vinegret od senfa i meda
  • biljna mast - 1 šolja
  • dižonski senf - 1 kašičica
  • pčelinji med - 2 kašičice
  • vinsko sirće - 3 supene kašike, balsamiko, belo
  • so
  • biber - po ukusu
  • estragon - 1 kašičica, svež
* merne jedinice

Način pripreme

Opertemo tekućom vodom salate i mladi luk. Dobro ih osušimo.

Grejpfrut oljuštimo i oslobodimo segmente.

Avokado oljuštimo i isečemo na kriške. Posipamo sokom od limuna da ne pocrni dok ne serviramo salatu.

U odgovrajućem tanjiru poređamo listove zelene salata. Preko njih stavljamo male listiće klica. Dodajemo kriške od avokada i grejpfruta.

Isečeni mladi luk pomešamo s klicama i stavljamo u sredinu salate.

Ideja za masline mi je pala u procesu pripreme salate.

U kući uvek imam po jednu veliku teglu. Imala sam iseckane bademe, ostale od doručka.

Oljuštimo ih i prethodno potopimo u salamuru od maslina.

Vinegret od meda i senfa pripremamo neposredno pre serviranja salate.

U maloj posudi pomešamo dobro sastojke - senf, med i sirće uz pomoć male žice za mućenje ili viljuškom.

Postepeno dodajemo ulje, nastavljamo da mutimo dok ne dobijemo glatku smesu.

Začinimo solju i biberom.

Začinimo salatu pre konzumiranja.

Preostali vinegret pomešamo u staklenoj tegli i čuvamo u frižideru, gotovu za začinjavanje poređane porcije salate.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar