Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Sutlijaš»Rizogalo - tradicionalni grški desert

Rizogalo - tradicionalni grški desert

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Rizogalo - tradicionalni grški desert
Fotografije: Diana Kostova
3 / 4sa Videom
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
8
"Jedan zalogaj Rizogala je dvoljan da postanete doživotni obožavalac grčkih slatkiša"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 250 g, beli
  • voda - 500 ml
  • sveže mleko - 1 l
  • žumanca - 2 komada
  • šećer - 250 g
  • skrob - 1 kašika, pšenični
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpu sa debelim dnom sipajte hladnu vodu i dodajte prethodno oprani pirinač i prstohvat soli. Stavite na umerenu temperaturu da proključa, kuvajte, dok pirinač ne upije vodu.

Sipajte mleko i ostavite da ponovo sve proključa dok neprestano mešate na tihoj vatri. Kada počne da se zgušnjava, dodajte šećer i promešajte.

Posebno umutite žumanca, dodajte vanilin šećer i skrob, rastvorite ih sa malo hladnog mleka.

Dodajte smesu u tankom mlazu uz neprestano mešate, pa kuvajte dok smesa ne postane kremasta.

Sklonite sa vatre i rasporedite mleko sa pirinčem u čaše. Ostavite da se ohladi oko 30 minuta i posipajte cimet obilno.

Ostavite u frižider da se ohladi u potpunosti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: