Način pripreme
Turska alva sa grizom (irmik alva) je tradicionalni desert koji se lako sprema i iziskuje osnovne sastojke. Nudi unikatnu teksturu i aromu, odgovarajuću za razne povode.
Metoda pripreme:
Priprema sirupa:
U šerpi pomešajte šećer, vodu i mleko. Zagrejte na srednjoj vatri dok se šećer u potpunosti ne istopi. Nije potrebno da uzavire. Ostavite sirup sa strane.
Pečenje griza:
U dubokom tiganju ili šerpi istopite maslac na srednjoj vatri.
Dodajte griz i pinjole (ako koristite). Neprestano mešajte drvenom kašikom dok griz ne dobije zlatkasto-smeđu boju (otprilike 10-12 minuta).
Dodavanje sirupa:
Pažljivo sipajte topli sirup u tiganj sa pečenim grizom. Pazite s obzirom na to da može da se formira para.
Smanjite ringlu na nizak nivo i mešajte dok griz ne upije tečnost i dok se smesa ne zgusti (otprilike 5-7 minuta).
Ostavite da odmori:
Pokrijte šerpu poklopcem i ostavite alvu da se odmori na 10-15 minuta.
Serviranje:
Oblikujte alvu kašikom li u posudicama i poslužite toplu. Ovaj ukusni turski desert se može ukrasiti orašastim plodovima ili cimetom.
Pogledajte još da li je posna alva, kao i kako da napravimo tahini alvu.