Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Alva»Klasična turska alva (Irmik alva)

Klasična turska alva (Irmik alva)

Georgi MarinovGeorgi Marinov
Početnik
717
Klasična turska alva (Irmik alva)
Fotografije: Georgi Marinov
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
4
"Turska alva sa grizom irmik alva je tradicionalni desert koji se lako pravi i iziskuje osnovne sastojke. Nudi unikatnu teksturu i aromu, odgovarajuća za razne povode."

Potrebni sastojci

  • griz - 1 šolja (200 g) (sitni)
  • maslac - 100 g
  • šećer - 1 šolja (200 g)
  • voda - 1 šolja (200 ml)
  • sveže mleko - 1 šolja (200 ml)
  • pinjole - 2 supene kašike (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Turska alva sa grizom (irmik alva) je tradicionalni desert koji se lako sprema i iziskuje osnovne sastojke. Nudi unikatnu teksturu i aromu, odgovarajuću za razne povode.

Metoda pripreme:

Priprema sirupa:

U šerpi pomešajte šećer, vodu i mleko. Zagrejte na srednjoj vatri dok se šećer u potpunosti ne istopi. Nije potrebno da uzavire. Ostavite sirup sa strane.

Pečenje griza:

U dubokom tiganju ili šerpi istopite maslac na srednjoj vatri.

Dodajte griz i pinjole (ako koristite). Neprestano mešajte drvenom kašikom dok griz ne dobije zlatkasto-smeđu boju (otprilike 10-12 minuta).

Dodavanje sirupa:

Pažljivo sipajte topli sirup u tiganj sa pečenim grizom. Pazite s obzirom na to da može da se formira para.

Smanjite ringlu na nizak nivo i mešajte dok griz ne upije tečnost i dok se smesa ne zgusti (otprilike 5-7 minuta).

Ostavite da odmori:

Pokrijte šerpu poklopcem i ostavite alvu da se odmori na 10-15 minuta.

Serviranje:

Oblikujte alvu kašikom li u posudicama i poslužite toplu. Ovaj ukusni turski desert se može ukrasiti orašastim plodovima ili cimetom.

Pogledajte još da li je posna alva, kao i kako da napravimo tahini alvu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: