Način pripreme
Izgnječite maslac u posudi da omekša. Dodajte alevu papriku i čubar. Začinite solju i biberom i dobro promešajte. Posolite pile iznutra. Stvite sveže strukove majčine dušice.
Namažite pile obilno začinjenim maslacem. Raznesite dobro po svim delovima pileta i utrljajte rukama.
Otvorite pivo. Nanižite pile na flašu. Pritisnite dobro. Stavite pile ispravljeno u posudu za pečenje.
Ispecite na 180 stepeni 45-50 minuta prelivajući maslacem povremeno.
Isecite luk na četvrtine. Isecite šargarepe, praziluk, glavicu i stabla celera na krupne parčiće i izdinstajte u zagrejanom tiganju. Dodajte usitnjen beli luk.
Kuvajte povrće dok ne omekša 10-15 minuta. Dodajte med i posolite. Začinite majčinom dušicom i bosiljkom. Iscedite sok od limuna i ostavite povrće da se karamelizuje 5-6 minuta.
Garnirajte pečeno pile sa karamelizovanim povrćem i servirajte.