Način pripreme
Po ovom receptu čak i belo meso od grudi pileta bude sočno i veoma krhko. Jedino što traži jeste malo više strpljenja i vreme u rerni na laganoj vatri.
Pile se opere, nakon što se dobro očisti. Mrlje po koži i ostaci perja se otklanjaju malim kuhinjskim gorionikom ili direktno na plamenu plinskog rešoa, radi se vešto da se ne ispečemo.
Namaže se dobro maslinovim uljem i natrlja se solju i biberom, uključujući i unutrašnjost i gornji otvor.
Stavlja se u podmazanu posudu za pečenje koja je veličine pileta, ne previše velika, pokriva se aluminijumskom folijom ili se poklapa poklopcem i ostavlja se u rerni na 150 stepeni sat i po.
Posuda se izvadi, poklopac se sklanja i veliko pile se obilno namaže maslacem, pri čemu se parčići stavljaju i u unutrašnjost. Preliva se pivom i ostavlja se u rerni još 20-30 minuta.
Na taj način pečeno pile postaje veoma sočno i krhko i upija aromu piva. Ali ništa se do ovde ne završava.
Rerna se pojačava do 200 stepeni, a pile se ponovo povremeno trlja maslacem, kao i istucanim belim lukom (ja koristim u spreju, jer mnogo dobro začinjava i ne postoji rizik da zagori. Sprej od belog luka kupujem u Lidlu, marke Italiamo).
Pečenje se nastavlja dok pile ne dobije ukusnu zlatastu preplanulost i hrskavu koricu. Ako je potrebno rerna se pojačava još do 220 stepeni.
Na dnu se stavra sjajan sosić od sokova ptice, maslaca i piva sa blagom aromom belog luka.
Meso se topi u ustima, a sjajna hrskava korica je neodoljiva.
Najkrhkije pečeno pile sa pivom i maslacem se garnira sa krompirićima, drugim povrćem, pirinčem ili svežom salatom.
Prijatno!