Ratluk od citrusa

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
30/04/2019
"A u ovoj kutiji čuvamo one specijalne ratluke od citrusa, koje smo napravili po ovom receptu "
Priprema15 min.
Kuvanje10 min.
Ukupno25 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano391
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • skrob - 120 g, kukuruzni, prirodan
  • voda - 360 - 370 ml
  • sok od pomorandže - 170 ml, sveže isceđen
  • sok od limuna - 2 - 3 supene kašike
  • limunska kiselina - 1/2 kašičice
  • poslastičarska boja - zelena, žuta ili narandžasta
  • šećer - 270 g, kristal
  • šećer u prahu - oko 250 g, za valjanje
  • ulje - 1 supena kašika za premazivanje
* merne jedinice

Video recept

Način pripreme

1. U posudi pomešajte 250 ml vode sa skrobom, limunskom kiselinom i sokom od pomorandže (proceđenim, da nema delova citrusa u njemu i da je idealno bistar). Dobro umutite da nema grudvica.

2. Stavite na vatru sa preostalom vodom sa sokom od limuna i šećerom i kuvajte 3 minuta na umerenoj vatri, periodično mešajte.

3. Sipajte u šećerni sirup skrob i kuvajte 5 minuta, nemojte prestajati da mešate i mutite žicom. Dodajte poslastičarsku boju i dajte boju, intenziteta po želji.

4. Čim se zgusne, sipajte u pleh, namazan uljem, na sloj, debljine oko 1.5 cm (može i u dva poslebna pleha, kako vam je lakše). Brzo poravnajte zato što sezgusne za tren.

5. Kad se ratluk ohladi, stavite u frižider na 4 sata, pokrijte pleh streč folijom.

6. Odvojite od kalupa i okrenite na dasku za sečenje. Isecite ratluk na kockice i uvaljajte u šećer u prahu.

Stavite u frižider u dobro zatvorenu posudu, dok ne dođe trenutak serviranja. U slučaju da se šećer u prahu pokvasi, pre serviranja ponovo pospite šećerom u prahu. Nakon toga uživajte u ovom klasičnom receptu iz turske kuhinje.

Neka vam je slatko!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar