Način pripreme
1. U posudi pomešajte 250 ml vode sa skrobom, limunskom kiselinom i sokom od pomorandže (proceđenim, da nema delova citrusa u njemu i da je idealno bistar). Dobro umutite da nema grudvica.
2. Stavite na vatru sa preostalom vodom sa sokom od limuna i šećerom i kuvajte 3 minuta na umerenoj vatri, periodično mešajte.
3. Sipajte u šećerni sirup skrob i kuvajte 5 minuta, nemojte prestajati da mešate i mutite žicom. Dodajte poslastičarsku boju i dajte boju, intenziteta po želji.
4. Čim se zgusne, sipajte u pleh, namazan uljem, na sloj, debljine oko 1.5 cm (može i u dva poslebna pleha, kako vam je lakše). Brzo poravnajte zato što sezgusne za tren.
5. Kad se ratluk ohladi, stavite u frižider na 4 sata, pokrijte pleh streč folijom.
6. Odvojite od kalupa i okrenite na dasku za sečenje. Isecite ratluk na kockice i uvaljajte u šećer u prahu.
Stavite u frižider u dobro zatvorenu posudu, dok ne dođe trenutak serviranja. U slučaju da se šećer u prahu pokvasi, pre serviranja ponovo pospite šećerom u prahu. Nakon toga uživajte u ovom klasičnom receptu iz turske kuhinje.
Neka vam je slatko!