Način pripreme
Marinada za ribu je za otprilike 500 g ptičijeg mesa ili belu ribu.
Iscedi se sok polovine svih citrusa, a druge polovine se iseckaju na komadiće.
U široku i duboku posudu se ređa sloj ribljih ili ptičijih fileta, posipaju se belim biberom, solju i maslinovim uljem i odozgo se sipaju citrusni sokovi.
Ređa se drugi sloj koji se začinjava na isti način i tako dok ne nestane sastojaka. Odozgo se sipa više maslinovog ulja i ređaju se komadići citrusa i strukovi peršuna.
Posuda se uvija folijom za sveže čuvanje i stavlja se u frižider.
Za ribu - mariniranje u marinadi od citrusa je 30 minuta.
Za piletinu, ćuretinu ili pačije meso - 2 sata ili više.
Ovom marinadom meso ili riba postaju neverovatno ukusni!
Po želji mogu da se dodaju i aromatični začini, ali sami citrusi daju sjajnu aromu.
Za jači ukus mogu da se izrendaju i kore limete, limuna i pomorandže, ali da se ne preteruje sa količinom.