bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Zečetina»Dinstani Zec»Dinstana zečetina na lovački način

Dinstana zečetina na lovački način

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k21715k547
Dinstana zečetina na lovački način
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
27/05/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Nije lovac onaj koji zna kako da odstreli zeca, nego onaj koji zna kako se priprema aromatičan dinstani zec na lovački način"

Potrebni sastojci

  • zec - 1 - 1.2 kg (1 komad)
  • paradajz - 2 komada, sočan, veliki
  • luk - 1 glavica, velika
  • beli luk - 3 čena
  • brendi - 100 ml
  • belo vino - 250 ml
  • kobasica - 150 g, suva
  • slanina - 100 - 150 g, sveža
  • pečurke - 300 g, bele ili braon
  • majčina dušica - 1 supena kašika suva ili 1 grančica sveža
  • so - 1 supena kašika ili po ukusu
  • maslinovo ulje - 80 ml (ili ulje)
  • biber - 10 zrna
  • peršun - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Iseckajte luk i beli luk sitno i dinstajte 5 minuta u maslinovom ulju.

2. Za to vreme isecite kobasicu i slaninu na kockice i stavite u luk. Kuvajte još 8 minuta na umerenoj vatri.

3. Zec će vam biti potreban u komadima od 4 cm, zato je dobro da ga prethodno iseckate, još kad ga kupite u prodavnici ili da ga isečete vi specijalno kuhinjskom sataricom, pazite da ne izmrvite kosti previše, da ne padnu u jelo mali komadi.

4. Stavite komade mesa u sve ostalo na vatri i pržite 5 minuta, periodično mešajte.

5. Sipajte so, paradajz, izrendana, vino, brendi, biber i majčinu dušicu. Kuvajte sa otvorenim poklopcem 2 minuta, nakon toga poklopite posudi i ostavite da se dinsta 20 minuta.

6. Očistite pečurke, pažljivo ih oljuštite, nemojte ih prati da ne upiju vodu. Možete ih brzo oprati i posle osušiti.

7. Isecite ih na četvrtine i dodajte u jelo. Ponovo kuvajte sa zatvorenim poklopcem još 20 minuta. Po želji možete sipati i malo vode da imate više sosa.

8. Gotovog dinstanog zeca na lovački način servirajte toplog, posutog svežim peršunom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: