Način pripreme
1. Odvojite od žilica i isecite teleće meso na velike kocke. Posolite malo, sipajte alevu papriku i biber, ruzmarin i lovorov list, izmrvljen krupnije. Stavite u meso 3 supene kašike maslinovog ulja i dobro promešajte tako da se svi sastojci pomešaju i da uđu u teletinu. Onda sipajte dve vrste vina i sos od paradajza i stavite u frižider na 2-3 sata.
2. Meso, koje je stajalo u začinima i vinu, izvadite iz frižidera na 30 minuta na sobnu temperaturu, a dok čekate, pripremite druge sastojke za jelo;
Očistite arpadžik od ljuspi, oljuštite krompir i stavite u posudu sa vodom, iseckajte spanać, a beli luk operite, nemojte ga ljuštiti, izgnječite ga širokim delom nožam.
3. Kad teletina dobije sobnu temperaturu, sipajte zajedno sa marinadom u glinenu đuvečaru. Dodajte arpadžik i beli luk i sipajte malo vode - oko 1 šolju.
Poklopite posudu poklopcem ili parčetom aluminijumske folije.
4. Stavite u hladnu rernu i uključite na 200 stepeni. Kuvajte tako 2 sata i proveravajte nivo tečnosti, ako je potrebno dodajte po malo vode.
5. Izvadite pleh iz rerne i stavite krompir i spanać. Ako je krompir mali, ostavite cele, a ako je veći prepolovite. Pospite teletinu sa krompirom solju i preostalom mašću i stavite ponovo u rernu na oko 40 minuta sa zatvorenim poklopcem, nakon toga skinite poklopac i pecite dok krompir ne dobije zlatnu boju.
6. Servirajte teletinu sa krompirom i spanaćem toplu na vašoj trpezi. Po želji pospite sveže iseckanim peršunom.
Prijatno!